Hlavní obsah

Další „čertík“: VV čeká boj s ODS a TOP 09 kvůli obecnému referendu

Právo, Jan Rovenský

Prvky přímé demokracie, který prosazují Věci veřejné (VV), mohou být velkým bolehlavem pro jejich potenciální vládní koaliční partnery TOP 09 a ODS. Velké neshody lze zejména čekat při prosazování zákona o obecném referendu, tedy dalším možném konkrétním „čertíkovi“, jak o nich mluvil předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Zde naopak VV mohou počítat s podporou ČSSD i komunistů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda VV Radek John (vlevo) s volebním manažerem Vítem Bártou

Článek

Místopředsedkyně Věcí veřejných Karolína Peake ve středu v ranním vysílání ČT naznačila budoucí možné programové konflikty.

„V tomto volebním období je rozhodně nutné prosadit zákon o obecném referendu. Je ostudou tohoto státu, že od roku 1993, kdy vznikla nová ústava, která předjímá zákon o obecném referendu, že tento zákon nebyl přijat,“ prohlásila Peake. „Přijetí zákona o obecném referendu je určitě něco, na čem by se lámal chleba,“ dodala.

Podle ní by bylo dobré prosadit i referendum o odvolatelnosti politiků během jejich funkčního období občany regionu, za který byli zvoleni, jako je tomu ve Finsku. „Není to to hlavní, na čem bychom trvali při apriorním vyjednáváním v této vládě, ale rozhodně je to něco, na čem bychom trvali během volebního období,“ podotkla místopředsedkyně VV.

Zákoně o obecném referendu se ČSSD staví pozitivně, má ho zakomponovaný i ve svém volebním programu. Úřadující šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka uvedl, že si myslí, že VV nemohou počítat s ODS při prosazování takového zákona.

„Myslím si, že VV si dělají zbytečné iluze o ODS. Byli to občanští demokraté, kdo tu řadu let brání přijetí zákona o obecném referendu,“ řekl Právu. „ČSSD vždy referendum podporovala, hlasovala pro něj a v tomto směru je to styčný bod s VV,“ dodal.

Co se týče referenda o odvolatelnosti politiků, tak je Sobotka opatrnější, i když diskusi se prý soc. dem. nebrání. „To by zřejmě znamenalo absolutní změnu ústavy, překopání role Senátu, Sněmovny a zřejmě i krajských a obecních zastupitelstev. To je skutečně rozsáhlá věc,“ řekl Právu.

Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik uvedl, že zákon o obecném referendu mají komunisté mezi svými trvalými prioritami. „Mnohokrát tento návrh ve Sněmovně přednesla a učiní tak znovu,“ řekl Právu. Také podle něj je odvolávání politiků předmětem k diskusi, nesmí však dojít ke zneužití.

Od roku 1998 bylo celkem sedm pokusů prosadit obecné či celostátní referendum, všechny však zkrachovaly. Pokud návrh prošel Sněmovnou, tak ho zamítl Senát. V případě, že se bude prosazovat zákon o obecném referendu jako ústavní zákon, je k tomu zapotřebí třípětinová většina v obou parlamentních komorách. Ve Sněmovně mají VV, KSČM a ČSSD dohromady 106 hlasů, chybělo by jim tedy 14 hlasů. V Senátu má ODS a TOP 09 většinu 44 členů, k ústavnímu zákonu je zapotřebí 49 hlasů.

Reklama

Výběr článků

Načítám