Hlavní obsah

CVVM: Švejnara i Klause hodnotí občané vyrovnaně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Současného prezidenta Václava Klause i jeho protikandidáta Jana Švejnara hodnotí občané vyrovnaně. Pro zvolení Klause se vyjádřilo 42 procent lidí, stejný počet obyvatel by na Hradě ale chtěl Švejnara. Vyplývá to z průzkumu, který ve středu zveřejnilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Klaus má ale mezi občany více přesvědčených odpůrců než Švejnar.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Z průzkumu vyplývá, že kladná vyjádření lidí jsou u obou osobností v podstatě stejná. Proti zvolení Václava Kaluse prezidentem se ale rozhodně staví 22 procent respondentů, zatímco proti Švejnarovi je rozhodně 16 procent lidí. V případě Švejnara lidé zase častěji neumí formulovat svůj názor a volí odpověď "nevím" (16 procent; u Václava Klause osm procent).

Rozdíly v názorech na zkoumané kandidáty se projevují především podle sympatií lidí k politickým stranám. Příznivci ODS by v naprosté většině (83 procent) chtěli vidět v příštím funkčním období jako prezidenta Klause, naopak sympatizanti levicových stran (ČSSD, KSČM) jsou ve srovnání s ostatními v největší míře proti tomuto kandidátovi, podobně jako i potenciální voliči Strany zelených.

V případě názorů na Švejnara lze pozorovat přesně opačný trend, včetně vyšší podpory u sympatizantů Strany zelených.

Václava Klause o něco častěji preferují lidé s vyšším ukončeným vzděláním, v menší míře se pro něj naopak vyslovují lidé starší 60 let.

Průzkum pro ČSSD: Švejnara chce 60 procent lidí

Podle průzkumu STEM, který si nechala vypracovat ČSSD, která Švejnara jako kandidáta prosazuje, by lidé v roli senátorů a poslanců ze šedesáti procent v páteční prezidentské volbě dali hlas Janu Švejnarovi. Václava Klause by volilo 40 procent dotázaných.

STEM pro ČSSD dělal podobných výzkum v posledních týdnech pravidelně. V tom posledním si Švejnar výrazně polepšil. V polovině ledna měl Švejnar podporu 52 procent dotázaných, Klaus 48 procent.

Podobný průzkum si už dříve nechala vypracovat i ODS u agentury SC V něm zvítězil Klaus. Zástupci obou agentur tvrdí, že výsledky nejsou zmanipulované. Vliv na rozdílné výsledky může mít například formulace otázky.

Podle Stemu by Švejnar lépe reprezentoval v Česko v zahraničí. Věří mu to 59 procent lidí, Klaus dostal 49 procent. Podobně je to i pochopením pro problémy občanů. Čísla jsou totožná.

Podle ČSSD má Švejnar podporu většiny skupin obyvatel s výjimkou podnikatelů a vysokoškolsky vzdělaných lidí, kteří dávají přednost spíše Klausovi.

Reklama

Související články

STEM pro ČSSD: Švejnar vítězí u žen

Prezidentský kandidát Jan Švejnar má podle aktuálního průzkumu agentury STEM mezi lidmi o něco větší podporu než jeho soupeř a současný prezident Václav Klaus....

Výběr článků

Načítám