Hlavní obsah

CVVM: Dvě třetiny lidí jsou proti radaru, 71 procent chce referendum

• Aktualizováno
Novinky, jas

Proti vybudování americké radarové základny na území ČR bylo v říjnu 66 procent lidí. Pro základnu se vyslovilo 27 procent občanů. Více než 70 procent lidí si navíc myslí, že by mělo být v otázce výstavby radaru vypsáno referendum. Vyplývá to z výzkumu společnosti CVVM.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Proti radaru se dlouhodobě vyslovují zhruba dvě třetiny občanů. Podle stranických preferencí má případné umístění radaru v Česku většinovou podporu mezi příznivci ODS. Voliči ostatních stran myšlenku americké radarové základny v ČR většinou odmítají. Zřejmý je tento nesouhlas zejména mezi příznivci ČSSD a KSČM.

Česká veřejnost zaujímá k otázce radaru dlouhodobě spíše odmítavý postoj, který nijak neovlivnily události z poslední doby, jako podpis samotné smlouvy o radaru, či konflikt mezi Gruzií a Ruskem.

Postoj k vybudování radarové základny v ČR (v %)
září 2006listopad 2007říjen 2008
Pro242527
Proti626866

Více než 70 procent občanů má za to, že by v otázce výstavby základny mělo být vypsáno referendu. Opačný názor zastává pětina respondentů. Proti referendu se vyslovují zejména odpůrci radaru a mírná většina příznivců ODS.

Měli by občané o radaru hlasovat v referendu? (v %)
říjen 2006listopad 2007říjen 2008
Ano787371
Ne142020

Říjnový výzkum potvrdil předešlá data, z nichž dlouhodobě plyne, že více než dvoutřetinová většina občanů je pro referendum.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám