Hlavní obsah

ČSSD vyzvala poslance Svobodu, aby kvůli opsané diplomce složil funkce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Grémium ČSSD v pátek vyzvalo poslance Miroslava Svobodu, aby rezignoval na stranické funkce. Reaguje tak na kauzu údajně opsané diplomové práce. Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka dnes novinářům řekl, že Svobodu úzké vedení strany vyzvalo, aby se vzdal všech funkcí, které zastává v rámci struktur ČSSD. Měl by se stát řadovým členem strany. K odchodu ze Sněmovny ho sice ČSSD nevyzvala, ale bude podle Sobotky brát jeho kauzu v potaz při sestavování příští kandidátky.

Foto: PSP ČR, Novinky

Miroslav Svoboda

Článek

Svoboda řekl, že rezignovat nehodlá a že v současné době zastává jedinou stranickou funkci: je předsedou krajské kontrolní komise pro Prahu. "Můj problém s vysokoškolským studiem nesouvisí s mojí stranickou funkcí, která je lokálního formátu, a vzhledem k tomu, že se chci na akademické půdě rehabilitovat," řekl Svoboda. "Zatím jsem spíše pocítil podporu řadových sociálních demokratů v tomto postoji," dodal.

Grémium o výzvě adresované Svobodovi rozhodlo jednomyslně. Svoboda podle Sobotky nebyl vyzván k tomu, aby opustil také poslanecký mandát. "Ale předpokládám, že informace o jeho chování samozřejmě bude k dispozici v situaci, až se bude příště rozhodovat o tom, jak mají být sestaveny kandidátky do Poslanecké sněmovny," dodal Sobotka.

Svoboda tvrdí, že jde o vnitrostranický boj

Svoboda řekl, že výzvu grémia vnímá jako výraz stranického soupeření. Kdyby prý nebyl členem pražské organizace, tak by podle jeho názoru takový tlak na něj neexistoval.

Na konci května vedení sociální demokracie rozhodlo, že s řešením kauzy počká, až bude mít k dispozici vyjádření vysoké školy, na které poslanec práci obhajoval. Sobotka tehdy řekl, že pokud ji Vysoká škola finanční a správní (VŠFS) zpochybní, pak to bude pro poslance "velký problém".

Vystudoval jsem řádně, titulu se nevzdám

Škola podle informací serveru Aktuálně potvrdila, že Svoboda předložil k získání titulu inženýra diplomovou práci, která byla z velké části opsaná. Nejdelší souvisle opsaná pasáž práce zabírala deset stran. Svoboda tehdy uvedl, že se titulu nevzdá ani nevystoupí ze zahájeného doktorandského studia. "Je mi to celé nesmírně trapné. Titul ale vracet nebudu, vystudoval jsem totiž řádně. Chodil jsem tam pět a půl roku. Teď hledám cestu, zda mohu práci otevřít a předělat, aby bylo vše v pořádku," řekl tehdy Svoboda s tím, že se nechystá ani vzdát poslaneckého mandátu.

Svoboda tvrdí, že práci psal sám a její části nekopíroval vědomě. Svobodova diplomová práce z roku 2006 je běžně dostupná v knihovně VŠFS. Média již před dvěma lety upozornila, že na této škole někteří pražští politici získali nezvykle rychle tituly. Státní prověrky ale žádné formální pochybení nezjistily.

Reklama

Výběr článků

Načítám