Hlavní obsah

ČSSD odvolala Wolfa z funkce, přišel i o třináctitisícový příplatek

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bývalý poslanec soc. dem. Petr Wolf přišel tento týden o parlamentní funkci a kvůli tomu také o měsíční příplatek 12 600 korun za ni. Sněmovní zahraniční výbor totiž zrušil jeden ze svých podvýborů – pro vnější ekonomické vztahy, v jehož čele stál právě Wolf.

Článek

Zatímco Wolf tvrdí, že jde o jasné politické rozhodnutí, které je mstou, soc. dem. argumentuje tím, že zrušení podvýboru a vytvoření nového – pro zahraniční rozvojovou spolupráci – bylo na základě žádosti ministerstva zahraničních věcí.

„Vzniká nová koncepce a ministerstvo zahraničních věcí stálo o to, aby v této věci mělo v parlamentu partnera a aby takový podvýbor vznikl,“ řekl Právu šéf zahraničního výboru Jan Hamáček (ČSSD). Právě proto má vzniknout nový podvýbor, v jehož čele by měl stát poslanec soc. dem. Podle Hamáčka to s Wolfem nemá nic společného.

Šéf zahraničního výboru potvrdil, že jeho strana bude chtít zvolit do čela nového podvýboru svého člověka.

Podle politických dohod z počátku volebního období má jeden z podvýborů zahraničního výboru řídit zástupce ODS, další představitel soc. dem. a třetí poslanec KSČM. Kvůli odchodu Wolfa z poslaneckého klubu a také ze strany přišla Paroubkova strana o svého zástupce v čele jednoho podvýboru.

ODS ho chce znovu prosadit

Jenže podle informací Práva se poslanci ODS v zahraničním výboru nechtějí smířit s tímto krokem a chtějí to soc. dem. „osladit“. Ačkoli si předsednické křeslo v novém podvýboru nárokuje soc. dem. pro svého člověka, chce ODS do jeho čela znovu prosadit Wolfa. „Vždy bylo zvykem, že politické dohody jsou ctěny a že tomu tak bude i v tomto případě,“ řekl Hamáček.

A co na to Wolf? „To je přece jasné, že to bylo politické rozhodnutí,“ řekl Právu. Uvedl, že soc. dem. při jednání zahraničního výboru využila své momentální početní převahy a Wolfův podvýbor zrušila. Spolu se soc. dem. hlasovala také Kateřina Jacques (SZ), komunisté a lidovci se zdrželi.

„V době kdy ministerstvo zahraničních věcí  i vláda má jako prioritu ekonomickou diplomacii, hovoří se o východních trzích a někdo zruší podvýbor pro vnější ekonomické vztahy,  což je ekonomická diplomacie, tak nelze uvažovat že by to bylo normální,“ prohlásil Wolf. Soc. dem. to prý udělala bez dohody s ODS. Do nového podvýboru prý ale jít nechce. „Proč bych tam chodil,“ poznamenal.

„Měli by si v koalici udělat pořádek,“ kontruje Hamáček s tím, že právě vytvoření nového podvýboru iniciovalo Schwarzenbergovo ministerstvo.

V podvýboru byla spousta práce, říká Wolf

Wolf dodává, že zrušení jeho podvýboru je škoda proto, že se mu podařilo otevřít dveře českým podnikatelům na východní trhy a teď se znovu zavřou. „Není tajemstvím, že jsem byl s premiérem v Ázerbajdžánu, Kazachstánu a Turkmenistánu, tam jsme na tom také pracovali, aby naši měli nějaké možnosti. To se tím naruší, je to škoda,“ prohlásil Wolf.

Podle Hamáčka však byla agenda zrušeného podvýboru převedena pod jiný podvýbor pro prezentaci ČR v zahraničí, který vede komunista Václav Exner.

Reklama

Výběr článků

Načítám