Hlavní obsah

ČSSD navrhuje tvrdší tresty za alkohol za volantem

Právo, jov

ČSSD prosazuje zvýšení horní hranice trestu při řízení pod vlivem alkoholu, a to z jednoho na dva roky. Uvedl to místopředseda poslanců soc. dem. Jeroným Tejc. Sociální demokraté chtějí také ještě před květnovými volbami pomocí novely trestního zákoníku prosadit, aby řízení bez řidičáku bylo opět trestným činem. Podle Tejce má návrh podporu policie a ministerstva dopravy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jeroným Tejc (ČSSD)

Článek

Tejc doplnil, že lidé, kteří nadýchají nad jedno promile, by měli být přísněji trestáni. Místopředseda poslanců ČSSD také pochválil policii za akci, kdy dává každému řidiči při silniční kontrole dýchnout, zda není pod vlivem alkoholu. „Osobně se domnívám, že to je krok správným směrem,“ uvedl. Po půl roce by mělo podle Tejce dojít k vyhodnocení, zda došlo k poklesu počtu těch, kteří způsobí nehodu pod vlivem alkoholu.

Zatímco Tejc policii chválí, jeho stranický kolega, senátor ČSSD Vladimír Dryml, v úterý podal trestní oznámení na šéfa dopravní policie Leoše Tržila právě kvůli příkazu provádět dechové zkoušky u všech kontrolovaných řidičů.

Policie má stanovit přípustnou odchylku na alkohol

Místopředseda poslanců ČSSD Tejc se také domnívá, že by policejní prezident měl stanovit hranici, od kdy nepostihovat přítomnost alkoholu jako přestupek. Na debatě odborníků podle něj je, zda má jít o odchylku 0,15 nebo 0,24 promile.

Tejc ale zároveň chce, aby zůstala zachována nulová tolerance alkoholu. Upozornil, že při stanovení tolerance třeba na 0,25 promile je nutné vždy připočítat zmíněnou odchylku 0,15 nebo 0,24 promile.

Jízda bez řidičáku má být trestným činem

Od Nového roku není řízení bez řidičáku trestným činem, ale přestupkem. To považuje ČSSD za nepřijatelné a ve Sněmovně chce tento stav novelou trestního zákoníku zvrátit.

„Je podle nás nutné nadále takovýto trestný čin zavést a takovýto trestný čin a takto nebezpečné chování, tedy řízení bez řidičského oprávnění, skutečně postihovat a postihovat ho tvrdě,“ řekl Tejc v pátek na tiskové konferenci v dolní komoře.

Návrh má podle něj podporu policie a ministerstva dopravy. Sociální demokraté chtějí, aby byl jejich návrh projednán už na lednové schůzi Sněmovny, a to v co nejkratším termínu. Tak, aby bylo řízení bez řidičáku trestné už od poloviny letošního roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám