Hlavní obsah

ČSSD na Liberecku hledá Krausova nástupce

LIBERECKO

ČSSD řeší, kdo ji na Liberecku povede do voleb po Michalu Krausovi. Podle úřadujícího předsedy Bohuslava Sobotky přicházejí v úvahu dvě varianty: nová konference s novou volbou kandidátů, nebo posun kandidátů.

Článek

Liberecko by si mohlo také "půjčit" lídra z jiného kraje, třeba i nestraníka. O věci se má v pátek poradit stranické grémium.

"Myslím si, že by bylo dobré, kdyby lednový ústřední výkonný výbor vyřešil celý problém," řekl Právu Sobotka. Na otázky Práva, zda by se lídrem mohl stát bývalý odborový předák Cyril Zapletal, který je teď na pátém místě kandidátky, nebo nyní třetí poslankyně Jitka Vojtilová, Sobotka odpověděl stejnou větou: "Určitě je to vhodný typ."

Vojtilová si myslí, že výběr nového lídra bude těžký: "Spíše bych se přimlouvala, abychom hledali lídra nového." Sama už o post lídra na podzim neúspěšně soupeřila s Krausem.

Zapletal, který se na páté místo kandidátky podle informací Práva dostal s podporou vedení strany, odpověděl na otázku, že by roli lídra přijal v případě, kdyby si to členové ČSSD v kraji přáli.

Místopředseda Dušek prý nemá dostatek zkušeností

Pokud by se jen posouvali kandidáti, jedničkou by se stal první místopředseda liberecké ČSSD Robert Dušek. Ten však podle mínění dalšího z členů KVV Karla Dolejšího nemá dostatek zkušeností. Na patnáctém místě kandidátky ČSSD figuruje bývalý skokan na lyžích a trenér Pavel Ploc.

Ze čtrnáctého místa předsednictvo strany vyřadilo poslance Oldřicha Němce. Ten byl přitom jedničkou za jablonecký okres a podle volebních řádů měl zřejmě skončit nejhůře na čtvrtém místě.

Na krajské listině se však před Němcem ocitl i druhý kandidát za Jablonecko. "Požádal jsem předsednictvo strany o výklad řádu pro přípravu voleb do Sněmovny z toho titulu, že mám podezření, že byl porušen," řekl Právu Němec. Na kandidátce se už ale i tak nejspíš neobjeví.

Dušek Právu potvrdil, že Kraus nadále zůstává krajským předsedou: "V kraji má důvěru, nikdo jeho pozici nezpochybňuje a nikdo tu proti němu nevystoupil. Navíc je to funkce neplacená, takže s tím nikdo nemá problém."

Reklama

Související články

Poslanec Kraus odchází z politiky

Sociálnědemokratický poslanec Michal Kraus nebude kandidovat v parlamentních volbách a opustí i Poslaneckou sněmovnu. Jeho rozhodnutí v pondělí večer oznámil...

Výběr článků

Načítám