Hlavní obsah

Číhalík se kvůli orchidejím vzdal postu děkana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Děkan Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Čestmír Číhalík se vzdal tohoto akademického postu. Číhalík byl se svým kolegou za trhání chráněných rostlin potrestán na Novém Zélandu pokutou asi 138 tisíc korun. Svou rezignaci zaslal rektorce Univerzity Palackého Janě Mačákové. "Nejsem zlodějem ani pašerákem," hájí se Číhalík.

Foto: Lenka Juračková

Plakát k výstavě Slánky ze Slaného

Článek

"Učinil jsem tak i přesto, že jsem se podle mne nikdy nedopustil ničeho, co by byť i sebemenším náznakem mohlo být vykládáno jako poškození dobrého jména olomoucké alma mater," sdělil Novinkám Číhalík. O setrvání Číhalíka ve funkci měl dnes rozhodovat akademický senát na svém mimořádném zasedání.

Také Číhalíkův kolega Jindřich Šmiták, který odešel od novozélandského soudu se stejným trestem, možná opustí své zaměstnání inspektora brněnské inspekce životního prostředí. "Je mi dáváno najevo, že inspektorský post již více dělat nemohu. Byli by nejraději, kdybych odešel," uvedl v pondělí Šmiták.

Zákon neumožňuje, aby byl Šmiták za svůj prohřešek propuštěn, ale hlavní inspektor brněnského pracoviště inspekce Oldřich Sapoušek věří, že se s Šmitákem domluví. Svým nadřízeným má Šmiták do pátku říci, zda hodlá ve své funkci inspektora setrvat.

Číhalík se necelý den po příletu z Nového Zélandu zhroutil a musel být hospitalizován v nemocnici.

Rozhovor s Čestmírem Číhalíkem

Co vás vedlo k rezignaci?

V čele fakulty má stát člověk, který nechybuje ani v odborných, ani v soukromých věcech. Já jsem udělal chybu, a proto odstupuji. Cítím to jako povinnost a výraz své odpovědnosti za to, co se stalo. Morální zásady totiž platí vždy a pro každého.

Cítíte se nevinen?

Důrazně se ohrazuji proti nálepce zloděj a pašerák, kterou mi přisoudila česká média na základě kusých informací z novozélandských sdělovacích prostředků. Jsem pobouřen jejich prací, dokážou bez řádných podkladů a důkladného ověření neomaleně vstupovat do života jiných. O rozsahu mého přestupku svědčí trest při dolní hranici sazby. Právní poradci v zahraničí se rozhodli, že u soudu na Novém Zélandu podají mým jménem odvolání.

Jaké máte další plány do budoucna?

Nyní jsem v léčbě psychiatra. Ačkoli jsem přesvědčen, že během dvou až tří dnů bych byl v pořádku, můj psychiatr je jiného názoru. Neplánuji odchod z lékařské fakulty.

bed, Právo

Za oba muže se postavil Orchidea klub Brno, jehož jsou členové. "Nikdo z nás si nedovede představit, že by oba vážení odborníci překročili zákon z důvodu obchodování s volně žijícími rostlinami. Absurdní obvinění, vznesené v našich sdělovacích prostředcích jsou v zásadním rozporu s filozofií, morálkou a dosavadním konáním obou obviněných," uvádí klub ve svém prohlášení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám