Hlavní obsah

Chyba v zákoně nutí platit i za chronicky nemocné kojence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Děti chronicky nemocné v takzvané dispenzární péči, které nedosáhly jednoho roku věku, musejí podle Mladé fronty Dnes (MfD) platit poplatky za návštěvy u lékaře. MfD píše, že je to kvůli chybě v zákoně o poplatcích, z něhož vypadlo jedno písmenko. Tato věc má dopady pro tisíce rodin s malými dětmi, které jsou těžce nemocné, napsal list.

Článek

Týká se to například dětí s metabolickými poruchami, jako je třeba cystická fibróza, dětí s vrozenými srdečními vadami, dětí po transplantacích orgánů, hydrocefalitických dětí či dětí s nemocemi ledvin a dalších orgánů.

Týká se to například dětí s metabolickými poruchami, jako je třeba cystická fibróza, dětí s vrozenými srdečními vadami, dětí po transplantacích orgánů, hydrocefalitických dětí či dětí s nemocemi ledvin a dalších orgánů.

Deník uvádí, že děti chronicky nemocné v takzvané dispenzární péči mají být až do 18 let osvobozeny od placení poplatků u lékaře, protože do ordinací musí docházet velmi často - osvobozeny jsou ale až od jednoho roku věku. Na mladší děti, tedy na kojence, zákon podle listu zapomněl.

"Ano, stal se bohužel omyl. Takhle to dopadá, když se na poslední chvíli zasahuje do zákona. Je to zřejmě pozůstatek řádění poslance Hovorky," řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.

Pozůstatek "řádění" lidovce Hovorky

MfD píše, že zákon o poplatcích byl původně připravený tak, že poplatky budou odpuštěny všem dětem do tří let věku. Po protestech lidoveckého poslance Ludvíka Hovorky se však návrh na poslední chvíli změnil tak, že poplatky v ordinacích nemusí platit děti v dispenzární péči až do 18 let.

Přitom však ministerští úředníci i politici zapomněli na to, že kojenci, tedy děti do jednoho roku věku, jsou podle zákona speciální kategorie - nikdo tak písmenko s dodatkem o kojencích do nového zákona nepřenesl.

Cikrt uvedl, že týká-li se problém stovky dětí, za které rodiče zaplatí navíc 90 korun na rok, asi se nic měnit nebude. Změna by mohla být, pokud by dopady byly větší, připustil.

Řešení podle MfD zřejmě našli ambulantní pediatři. "Snad to nebude tak velký problém. Děti do jednoho roku mají totiž hodně preventivních prohlídek - celkem devět. A pod prevenci se dá schovat hodně věcí," řekl šéf sdružení lékařů pro děti a dorost Pavel Neugebauer.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám