Hlavní obsah

Chudší studenti dostanou 1600 korun měsíčně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Chudší studenti vysokých škol by měli od státu dostat 1600 korun měsíčně. Dávku by měli do státu obdržet studenti, jejichž příjem nedosahuje 1,1násobek životního minima. O stipendiích rozhodl Paroubkův kabinet na středečním zasedání.

Článek

Stipendium budou sociálně slabší studenti pobírat od září do června, tedy v období školního roku. Ze státního rozpočtu si to vyžádá zhruba 220 miliónů korun ročně.

Nárok na stipendium by podle odhadů mělo získat zhruba 13 tisíc studentů. Vyplácet peníze mají vysoké školy, na kterých studují, což ale vzbudilo nevoli univerzit i studentů. První dávky by mohli vysokoškoláci dostávat na konci března či začátkem dubna. Nárok na stipendium mají studenti od prvního ledna.

Novinku přinesla novela vysokoškolského zákona, kterou loni na podzim schválil parlament a podepsal prezident.

Protestují univerzity i někteří vysokoškoláci

Zástupcům škol se zajištění výplat stipendií nezamlouvá. "Na vysoké školy je delegována povinnost složitě organizovat výplatu těchto stipendií, která jsou vlastně sociální dávkou," řekl místopředseda České konference rektorů Václav Cejpek.

Také předsedkyně Studentské komory Rady vysokých škol Klára Poláčková si myslí, že by stipendia měly rozdělovat úřady, které vyplácejí sociální dávky. Podávání žádosti o podporu přímo ve škole bude pro studenty podle ní i ponižující - student totiž musí přinést doklad, že patří do té nejnižší sociální skupiny.

Reklama

Související témata:

Související články

Klaus schválil stipendia pro chudé studenty

Poslední otazník nad stipendii pro chudé studenty je minulostí. Prezident Václav Klaus totiž v pátek schválil novelu vysokoškolského zákona, jenž umožní...

Výběr článků

Načítám