Hlavní obsah

Chtěl pěstovat léčebné konopí, plány mu zkřížila policie

Právo, Oldřich Dana, Karolína Brožová

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) v nejbližších dnech vyhlásí výběrové řízení na pěstitele léčebného konopí. Zájemců o licence bude velká řada, protože léčení konopím se čím dál více stává módní záležitostí.

Foto: archiv Právo

Ilustrační foto

Článek

Výhledově by se nejen pěstování, ale i příprava a vývoj léčebných prostředků mohlo stát výnosným byznysem. Mezi zájemci je třeba farmaceutická fakulta z Hradce Králové, majitel tzv. konopných lékáren nebo výrobce plastových výrobků, který už má licenci na dovoz konopí z Nizozemí.

Zajímavé je, že do souboje o udělení licence chtěl jít i majitel sítě obchodů s potřebami pro pěstování rostlin v domácím prostředí, tzv. growshopů. Jeho plány mu ale překazila policie, která na podzim udělala velký zátah na growshopy po celé republice, protože podle ní napomáhaly nelegálnímu pěstování konopí.

„O podání žádosti o licenci jsem dlouho uvažoval, zhatil mi to však proces, který je se mnou veden,“ řekl Právu Michal Otipka, společník firmy Growman Plains. Na rozšiřování svého byznysu nemá ani pomyšlení, protože kvůli policejnímu zásahu má existenční potíže. Policie mu totiž v jeho obchodech a skladech zabavila zboží v hodnotě až dvacet miliónů korun.

Stejně jako další desítky podnikatelů ve stejném oboru i Otipku policisté podezírají, že se podílel na šíření toxikomanie, a hrozí jim až pět let vězení. O své nevině je však pevně přesvědčen. „Toxikomanii jsme nešířili. Všechno zboží, co jsme prodávali, se hodí pro pěstování celé řady rostlin,“ hájí se Otipka.

Na rozjezd až 200 miliónů 

O licenci na pěstování marihuany bude usilovat i majitel již deseti tzv. konopných lékáren Jiří Stabla, kterému se podařilo svézt na vlně velké a nenasycené poptávky a vydělat slušné peníze.

Jeho firma nabízí hlavně dermatologické přípravky z technického konopí, jehož pěstování a využívání zákon nezakazuje, neboť obsahuje nízké dávky účinné látky THC.

„Sehnal jsem investory, kteří jsou na rozjetí pěstování ochotni dát 200 miliónů korun. Jeden z nich má k dispozici volné haly a sklady,“ řekl Stabla Právu. Firmy budou muset zajistit konopí před zloději a zneužitím. Podle zákona budou vše, co SÚKL nevykoupí, muset zničit a vše zaprotokolovat.

Stabla se podle svých slov inspiroval v Izraeli, kde na ostrahu objektů, v nichž se konopí pěstuje, jde až polovina rozpočtu konopných farem. „Ten zabezpečovací systém je tak propracovaný, že se neztratí ani gram,“ dodal Stabla.

SÚKL vydal již tři licence na dovoz

Ve svých sklenících chce konopí pěstovat i farmaceutická fakulta v Hradci Králové, jejíž vědci již dnes s konopím experimentují.

„Naše fakulta se zabývá léčivými rostlinami, má na to lidi a má svou botanickou zahradu, tak by bylo ke škodě celé společnosti, kdybychom se o to nepokusili,“ řekl nedávno Právu děkan fakulty Alexandr Hrabálek.

Léčba konopím je v Česku schválená již víc než rok, přesto si pacienti s roztroušenou sklerózou nebo trpící bolestmi či nechutenstvím sušenou drogu nemohou v lékárnách pořídit. Nepodařilo se totiž zprovoznit registr elektronických receptů, který by měl nakládání s konopím hlídat.

SÚKL vydal už tři licence na dovoz; jednu z nich slušovické firmě Elkoplast, která vyrábí plastové zboží. Otec jednoho z majitelů Elkoplastu, Ladislav Krajča, je velký nadšenec do léčení konopím.

Kdo si ale myslí, že bude po roce vydělávat, tak žije v iluzi. Bude chvíli trvat, než tu budou tisíce a desetitisíce pacientů, než se nemalé vložené náklady vrátí
Pavel Kubů

„Zkusíme požádat o licenci a konopí pěstovat, protože je potřeba, aby to bylo levnější, neboť zdravotní pojišťovny to hradit nebudou,“ řekl Právu. Konopí, které chtěl dovážet z Nizozemska, by stálo okolo dvou set korun za gram. Zatím ale neobjednal ani gram, protože není zcela funkční elektronický recept.

„Pacienti mi volají, že jim to lékaři doporučují, ale že jim to nemohou předepsat, protože ještě nemají elektronický recept. Někteří pacienti mi do telefonu pláčou, že by konopí potřebovali, a nemohou se k němu dostat,“ poznamenal Krajča.

Lékař a propagátor léčebného konopí Pavel Kubů Právu řekl, že s několika kolegy založili firmu Konomed, jejímž cílem je podílet se na rozhýbání léčby konopím. „My jsme konsorcium odborníků, které se zaměřuje na zavádění nových metod léčby do praxe,“ uvedl Kubů. Chtějí nabízet služby jak pěstitelům, tak i lékárnám, např. s výrobou léčivých přípravků, nebo chtějí školit lékaře.

Očekává, že bude po léčení konopím poptávka, např. se o něj začínají zajímat i soukromé kliniky. „Kdo si ale myslí, že bude po roce vydělávat, tak žije v iluzi. Bude chvíli trvat, než tu budou tisíce a desetitisíce pacientů, než se nemalé vložené náklady vrátí,“ podotkl.

Reklama

Výběr článků

Načítám