Hlavní obsah

Chovanec se vysmívá našim členům, zkritizoval Hamáček

Právo, kab

Předseda ČSSD Jan Hamáček ostře odmítl výzvu bývalého statutárního místopředsedy strany Milana Chovance, aby ČSSD odešla z vlády s hnutím ANO. Chovanec se podle jeho mínění vysmívá členům ČSSD, kteří ve vnitrostranickém referendu v červnu rozhodli do kabinetu Andreje Babiše (ANO) vstoupit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf ČSSD Jan Hamáček

Článek

„Ten, kdo opakovaně v médiích říkal, že bude respektovat rozhodnutí celé členské základny, aby pak hlasoval v rozporu s výsledkem referenda. Neváhal se tak v přímém přenosu vysmát rozhodnutí našich členů,“ napsal v prohlášení Hamáček na adresu Chovance.

Připomněl také, že to byl právě Chovanec, kdo coby úřadující předseda vedl loni stranu do neúspěšných sněmovních voleb a v únorové volbě předsedy strany skončil třetí.

„Milan Chovanec nám současně nenabízí žádný recept. Myslí vážně, že z vlády odejdeme jen proto, abychom ji vzápětí ve Sněmovně tolerovali? Budu tyto věci řešit na nejbližších jednáních našich vnitrostranických orgánů,“ uvedl Hamáček.

Rád prý bude spolupracovat ve straně s těmi, kdo chtějí sociální demokracii skutečně pomoci. Hledat řešení se však podle něj má hlavně na stranických schůzích a orgánech.

Nepřímo se tak vymezil proti platformě Zachraňme ČSSD, která se pravidelně schází a navrhuje změny uvnitř strany. Naposledy například přímou volbu předsedy či místopředsedů.

Hamáček chce být důraznější

„Pokud ale těmto lidem nejde o dobro strany a považují za správné toto věčné mediální špinění spolustraníků, nevidím důvod, aby v ČSSD zůstávali,“ napsal dále Hamáček.

Připomněl, že už po druhém kole senátních voleb v sobotu vyzval k ukončení mediálních přestřelek v ČSSD.

„Včera jsem k tomu dodal, že za svou dosavadní chybu pokládám, že jsem nebyl dostatečně důrazný a že ta doba končí. Sociální demokracii strašně poškozuje, že si vyřizuje účty přes média. To ostatně ještě ve funkci úřadujícího předsedy tvrdil kdysi Milan Chovanec,“ doplnil Hamáček.

Foto: Milan Malíček, Právo

Místopředseda ČSSD Jiří Zimola

Zmínil, že Chovancův dopis, který má Právo k dispozici, on sám do e-mailové schránky nedostal.

Podobně reagoval na Chovancovu výzvu i první místopředseda ČSSD Jiří Zimola.

„Milan Chovanec má na svůj názor bezesporu právo. Chtěl bych mu ale připomenout, že má též povinnost respektovat většinové rozhodnutí vnitrostranického hlasování, v němž se členové ČSSD rozhodli pro vstup do vlády. Což se mu ale bohužel už jednou při hlasování o důvěře nepovedlo,“ uvedl Zimola.

Připomněl červencové hlasování o důvěře vlády ve Sněmovně, kterého se Chovanec odmítl účastnit.

Reklama

Výběr článků

Načítám