Hlavní obsah

Vila nasáklá krutostí se otevřela veřejnosti v Českých Budějovicích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tajemná vila v zahradě. Tak budějovičtí rodáci přezdívají Kendeho vile v českobudějovické Otakarově ulici. Dům z roku 1920 se ve středu 8. května poprvé po desítkách let otevřel veřejnosti. Ve vile před druhou světovou válkou žila židovská rodina, téměř všichni členové byli vyvražděni v koncentračních táborech. Dům pak zabrali nacisté. Ve sklepeních byly zřízeny vazební cely.

Kendeho vila se otevřela veřejnosti.Video: Lucie Kándlová, Novinky

 
Článek

Sto čtyři let stará Kendeho vila je chráněnou památkou od roku 2023, kdy ji koupilo město České Budějovice od soukromého vlastníka za 20 milionů korun. Do té doby se do domu s velmi krutým osudem veřejnost neměla možnost podívat.

Vila je vzácná hlavně dochovaným honosným interiérem. V třípatrovém domě se zachovala torza originálního schodiště i ozdobné zábradlí. Vilu nechal postavit Viktor Konrad, později ji získal židovský podnikatel Josef Kohn, který si změnil příjmení na Kende.

„Členové Kendeho rodiny skončili v koncentračních táborech. Holokaust přežil pouze nejstarší syn, těžce fyzicky postižený hudební skladatel Rudolf Kende. Vilu zabrali nacisté, kteří si tu zřídili sídlo bezpečnostní služby Sicherheitspolizei SD. Během protektorátu Čechy a Morava tu sídlila též Kriminalpolizei, která ve sklepení domu zřídila též tři vazební cely,“ řekl Tomáš Bouzek (Společně pro Budějovice), náměstek českobudějovické primátorky.

Foto: Novinky Lucie Kándlová

Vazební cela v Kendeho vile

Cely jsou tu dodnes patrné. Dveře bez klik a okénka na jídlo. Vězněni tu byli například mlynáři za nedovolené mletí mouky či hospodáři a řezníci za nedovolené porážky dobytka.

Milan Binder bydlel jako malý kluk kousek od vily. „Já jsem téměř denně chodil kolem ní a už odmala mě fascinovala. Pro mě to byla tajemná vila v zahradě. Nikdy jsem ale neměl odvahu se přijít podívat blíž. Teď tu provázím a musím říct, že vila je nádherná, ale bydlet bych tu nechtěl. Něco mi tu vysává energii. Určitě je to ten pohnutý osud té vily, protože tahle vila bohužel nikdy nikomu štěstí nepřinesla,“ řekl Binder.

Foto: Novinky Lucie Kándlová

Honosný interiér vily

Vilu dalo letos město České Budějovice do zápůjčky Paměti národa Jižní Čechy. „Vilu otevřeme veřejnosti každou středu, konat se budou komentované prohlídky. Maximální počet lidí je dvacet a musí se předem rezervovat. Dvakrát do měsíce tu pak uspořádáme besedy se zajímavými hosty na historická a společenská témata. 23. května tu vystoupí ředitel Jihočeské vědecké knihovny Ivo Kareš, který bude vyprávět o budějovických německojazyčných Židech,“ řekl Tomáš Trantina, ředitel Paměti národa Jižní Čechy.

Foto: Novinky Lucie Kándlová

Lidé na prohlídce Kendeho vily

Kronikář z Ledenic vrátil do městysu ztracený prapor z roku 1898, patřil vojenským vysloužilcům

Historie

Výběr článků

Načítám