Hlavní obsah

Komunisté se pohádali s odpůrci, vulgarity létaly hlavně kvůli Ukrajině

Aktualizováno

Lidé v Česku si připomínají 1. máj – Svátek práce –; konají se mítinky politických stran a průvody. V Praze na Střeleckém ostrově se sešli příznivci mimoparlamentní KSČM, kteří se slovně střetli s odpůrci. Hádky provázené vulgarismy se týkaly hlavně války na Ukrajině, dohlížel na ně antikonfliktní tým policie. Anarchisté nachystali piknik a pochod, do ulic vyrazí rovněž iniciativa Zachraňme náš stát s mírovým pochodem na Vítkov.

Příznivci a odpůrci KSČM na Střeleckém ostrověVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Na Střeleckém ostrově v centru Prahy si Svátek práce připomínaly zhruba dvě stovky komunistů. Akci jejich strany KSČM, která se v předloňských volbách poprvé od svého založení nedostala do Parlamentu, sledovalo také několik desítek jejich odpůrců.

Předsedkyně pražské buňky komunistické strany Marta Semelová odsoudila v projevu kapitalismus, a naopak hájila socialismus. Obdobně se vyjadřovali i další řečníci, terčem kritiky se stala i nynější vláda. Od odpůrců, které oddělovali policisté, se pak ozývaly výzvy k postavení KSČM mimo zákon a při závěrečné Internacionále skandování „hanba“.

Foto: Milan Malíček, Právo

Májové oslavy KSČM na Střeleckém ostrově.

Setkání provázely slovní přestřelky, účastníci se hádali hlavně kvůli okolnostem kolem válečného konfliktu na Ukrajině, která již přes rok čelí agresi Ruska. Hádky zůstaly u slov a výraznější incident policie nezaznamenala, shromáždění se ale neobešlo bez dohledu policejního antikonfliktního týmu.

Anarchisté na stejném místě pořádají od 11:00 piknik, zhruba hodinu po poledni se pak vydají pochodem přes centrum na ostrov Štvanice.

Iniciativa Zachraňme náš stát organizuje mírový pochod z náměstí Republiky na Vítkov, kde se pod sochou Jana Žižky uskuteční demonstrace. Na Letné u metronomu je ohlášena akce Chceme mír!, kterou pořádá uskupení Česká suverenita. Na Kampě se uskuteční studentský majáles.

Foto: Pavel Jaňurek

Příznivci a odpůrci KSČM na Střeleckém ostrově

Ve Zlíně prvomájové oslavy navazují na baťovskou tradici. Prvomájový průvod vyjde od Baťova mrakodrapu, cíl bude na náměstí Míru. Do průvodu se zapojí členové různých spolků a organizací, lidé ponesou transparenty s dobovými hesly.

Svátek práce je mezinárodní dělnický svátek, který se první květnový den slaví od roku 1890. Na návrh francouzských socialistů ho v roce 1889 zavedla II. internacionála na připomínku vypuknutí stávky amerických dělníků v Chicagu 1. května 1886. V českých zemích se poprvé slavil v roce 1890 na Střeleckém ostrově v Praze. Anarchisté tvrdí, že je to původně jejich svátek, který si podle nich socialisté a komunisté neprávem přivlastňují.

O svátku mohou být nákupní centra či potravinové řetězce otevřené. Jiná situace bude za týden, kdy se slaví Den vítězství. Osmého května musí mít obchody nad 200 metrů čtverečních podle zákona o prodejní době zavřeno. Výjimku mají čerpací stanice, lékárny či obchody na letištích a nádražích. Kurýři rozvážkových služeb nabídnou rozvoz nákupů po oba sváteční dny.

Foto: Milan Malíček, Právo

Marta Semelová mluví na oslavách 1. máje

Po celém Česku vzplály v neděli ohně, lidé pálili čarodějnice

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám