Hlavní obsah

Česko prodalo Estonsku radar Věra za 100 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká republika prodala Estonsku zhruba za 100 miliónů korun jeden pasivní radar Věra. Řekl to v úterý ministr obrany Karel Kühnl (US-DEU). Pobaltská země bude teprve druhým zahraničním uživatelem špičkového přístroje schopného odhalit nepřátelský radar.

Článek

"Kontrakt už běží, dodávka proběhne v nejbližší době," uvedl Kühnl po dnešní schůzce s estonským ministrem zahraničí Urmasem Paetem. Dodal, že součástí smlouvy je také kurz pro obsluhu radiolokátoru. Komplet se skládá ze tří kusů.

"Jde o obchod mezi pardubickou společností ERA, která Věru vyrábí, a Estonskem," upřesnil Právu mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek.

Druhým zahraničním vlastníkem Věry jsou Spojené státy, které Věru od ČR koupily loni v létě. [celá zpráva] Obchod se tehdy uskutečnil zřejmě proto, aby Spojené státy ČR odškodnily za to, že jí samy nedoporučily prodat radiolokátor do Číny a posléze ani do Egypta či Vietnamu.

Radiolokátor Věra je nástupcem známé Tamary a dokáže odhalit i tzv neviditelná americká letadla kategorie Stealth, tedy typy F-117 a B2.

Reklama

Související témata:

Související články

Spojené státy koupily radiolokátor Věra

Spojené státy v srpnu od České republiky koupily radiolokátor Věra. Zatím jen jeden a pokud se při zkouškách osvědčí, zváží větší zakázku. ČR původně chtěla...

Výběr článků

Načítám