Hlavní obsah

Česko poskytlo ochranu osmi Tchajwancům, kterých se dožaduje Čína

České ministerstvo vnitra udělilo roční mezinárodní ochranu osmi zadrženým Tchajwancům, jejichž vydání žádá Čína. V tiskové zprávě o tom v pondělí informoval advokát cizinců Miroslav Krutina. České soudy dříve vydání označily za přípustné.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Čína skupinu viní z toho, že jakožto organizovaný gang sídlící v Praze vylákala pod podvodnými záminkami peníze z čínských občanů.

Osm Tchajwanců zadržela česká policie loni v lednu na základě mezinárodního zatykače vydaného v Číně. Krutina nyní uvedl, že jeho klienti získali azylovou ochranu. Hana Malá z tiskového oddělení vnitra upřesnila, že nejde o azyl, ale takzvanou doplňkovou ochranu. Na rozdíl od azylu je poskytována na dobu určitou. Po uplynutí dané doby se přezkoumává, zda trvají důvody jejího udělení, a pokud ano, úřad platnost ochrany prodlouží.

"Podle vyjádření ministerstva vnitra jim v Číně hrozí skutečné nebezpečí, například nelidské zacházení, mučení a smrt," uvedl o zadržených Krutina. "Moji klienti si velice váží tohoto gesta a jsou šťastní, že se podařilo na čas odvrátit nebezpečí, které jim objektivně hrozilo v totalitní Číně," dodal. Podal žádost, aby bylo všech osm cizinců propuštěno z vazby.

Vydání je jistá smrt, tvrdí advokát

O přípustnosti vydání nejprve loni rozhodl pražský městský soud, jeho názor pak před měsícem potvrdil Vrchní soud v Praze. Justice uvěřila čínským zárukám, že zadrženým mužům nehrozí za podvod nezákonné pronásledování nebo trest smrti. Vydání by ještě musela povolit česká ministryně spravedlnosti.

Krutina poukázal na napjaté vztahy mezi Čínou a Tchaj-wanem. Upozornil na přesvědčení svých klientů, že extradice by pro ně znamenala jistou smrt, a to dost možná ještě před koncem soudního procesu.

Čínská policie uvádí, že muži páchali trestnou činnost od července 2017. Údajně se vydávali za policisty, prokurátory i ostatní představitele čínských státních orgánů. Přes internet prý kontaktovali Číňanky žijící v Austrálii a přiměli je k převedení celkem 62 milionů korun na své bankovní účty.

Zahraniční média a lidskoprávní organizace dlouhodobě vytýkají Číně mučení vězňů. V roce 2014 například organizace Amnesty International zdokumentovala výrobu mučících nástrojů v čínských továrnách a na konkrétní případy mučení vězňů v Číně upozornila organizace Human Rights Watch.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám