Hlavní obsah

Česko po rekordních teplech bičovaly silné bouře, jedna žena zahynula

Právo, Novinky, ČTK, jim, plk, vm, sil, ib, jas
Aktualizováno

Žena zemřela při čtvrteční večerní bouřce v parku v Hrádku nad Nisou na Liberecku. Řekl to náměstek ředitele Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Luděk Kramář. Podle policejní mluvčí Vlasty Suchánkové objevili lidé usmrcenou ženu zhruba ve věku 75 let pod větvemi, které ulámala vichřice. Do Česka přišlo odpoledne od jihozápadu ochlazení, bouře a déšť.

V parku v Hrádku nad Nisou zahynula při bouřce ženaVideo: ČTK

 
Článek

Západ republiky ve čtvrtek odpoledne zasáhly prudké bouřky, které se později přesunuly také do středních Čech a nad Prahu, večer pokračovaly na východ Čech, na Moravu a do Slezska. Bouřky provází silný vítr, který láme stromy a například v Praze Kobylisích strhl střechu katastrálního úřadu.

V Bratkovicích na Kladensku zasáhl blesk autobusovou zastávku, ve které stáli dva chlapci. Třináctiletý byl převezen s popáleninami hrudníku do Vinohradské nemocnice. "Čtrnáctiletý chlapec přestal slyšet a záchranáři jej transportovali do Motola," řekla Novinkám mluvčí středočeských záchranářů Tereza Janečková.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Popadané sloupy telefonního vedení zablokovaly také silnici I/9 ve Svoru na Českolipsku.

Na táboře spadl na vedoucího strom

U dětského tábora v Malém Boru na Českolipsku spadl na patnáctiletého vedoucího strom, když běžel po hrázi. Zraněný mladík musel být letecky převezen s těžkým zraněním do nemocnice.

V Praze od 17:40 asi 15 minut vydatně pršelo a vanul silný vítr. Hasiči a policisté zasahovali u 50 případů, k další stovce případů ještě nestihli vyjet. Většinou šlo o popadané stromy a větve, hasiči také čerpali vodu z několika sklepů, řekla mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová.

"Zasahujeme na Novovysočanské, v Radimově, Patočkově ulici a na dalších místech. Bližší informace zatím nejsou známy, posádky jsou ještě v terénu," řekl po 18:00 operační důstojník pražských hasičů. Mezi nejvíc postižené městské části patří Praha 4, Praha 8 a Praha 9, uvedla Adamcová.

Vlaky již jezdí

Po čtvrteční bouřce jsou v pátek ráno již všechny železniční tratě průjezdné. V některých místech vlaky ale jezdí jen po jedné koleji, a tak nabírají i hodinová zpoždění. Řekl to mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Pavel Halla.

Tisíce cestujících strávily kvůli zablokovaným tratím velkou část noci v nádražních halách a stojících vlacích. Ještě ráno měl například rychlík Excelsior z Chebu do Košic zpoždění téměř tři hodiny.

Při bouřce doprovázené silným větrem popadaly stromy na několik železničních tratí v Praze a Středočeském a Libereckém kraji. Nejhorší situace byla na páteřní trati Kolín - Praha v úseku Kolín - Velim, kde se zastavilo přes 30 vlakových spojů včetně Pendolina.

Energetici museli nejprve odstranit popadané dráty vysokého napětí, drážní technici opravu dokončili před 04:00. Vlaky však na této frekventované trase stále jezdí jen po jedné koleji, proto nabírají zpoždění.

Vítr, déšť a výpadky proudu

V Županovicích na Dobříšsku se kolem půl šesté převrátila loďka se čtveřicí podnapilých mladíků. Třem se podařilo vyplavat, čtvrtého hledají hasiči. "Pokud se jeho tělo nepodaří nalézt, bude hledání pokračovat zítra dopoledne," řekla Novinkám mluvčí příbramské policie Lenka Pavlová.

 Do Karlovarského kraje před 17. hodinou přišly intenzivní bouřky se silnými poryvy větrů. Podle informací Práva hasiči vyjížděli k několika popadaným stromům. Bouřky by se měly ve čtvrtek rozšířit po celém území. Během tří hodin může spadnout až 40 milimetrů srážek, deště bude provázet silný nárazový vítr.

Silná bouře zasáhla okolo 17:45 Liberec, kdy se během několika málo minut obloha zcela zatáhla a na město se snesla vodní smršť podpořená velmi silným větrem. Během asi dvaceti minut za sebou déšť a silný vítr zanechal spoušť. Poté se nad krajinou opět rozzářilo slunce.

Ze zahrady máme spoušť
obyvatel Liberce

„Máme všechny v terénu a pořád zvoní telefony. Nejde jenom o popadené stromy, ale také o dopravní nehody,“ řekl Právu hasič z operačního střediska Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje.

Plné ruce práce měli také energetici, protože bouře napáchala škody na drátech vysokého i nízkého napětí. „Zasažena je oblast celého severočeského regionu. Máme hlášeny desítky poruch na vysokém i nízkém napětí,“ potvrdila Právu mluvčí severočeské skupiny ČEZ Soňa Hendrychová.

Nejvíce bouře podle ní postihla Litoměřicko, Českolipsko a Liberecko. Města se tak na mnoha místech ocitla bez elektrického proudu.

„Ač to tu znám velmi dobře, přesto jsem jel po poli, vůbec jsem neviděl na cestu. Ze zahrady máme spoušť,“ svěřil se obyvatel liberecké čtvrti Radčice. „Máme zničené úplně všechno od dřevěného nábytku přes bazén i stromy. Je to katastrofa,“ pokračovala mladá žena v téže čtvrti.

Stromy byly popadané také ve Stráži nad Nisou a na hlavním tahu směrem z Liberce na Děčín i na Frýdlant. Na mnoha místech museli jet řidiči velmi opatrně, protože na cestu nebylo vůbec vidět a ležely na komunikacích zbytky popadaných anebo zcela rozpůlených stromů.

Na Ústecku silný vítr vyvracel stromy. Podle mluvčí krajských hasičů Lukáše Marvana zasahovali hasiči ve 27 případech. V Lounech například spadl strom na auto a podobná situace byla i v dalších oblastech kraje. Vlna bouřek s poryvy větru se před 18. hodinou prohnala také hlavním městem.

V Plzeňském kraji udeřila přecházející studená fronta okolo páté hodiny odpoledne. Silný vítr lámal stromy hlavně na Tachovsku, Plzeňsku a Rokycansku. Hasiči vyjížděli ke zhruba dvaceti případům.

„Popadané stromy jsme měli hlášené třeba v Malesicích, Kokašicích nebo v Žihli. Ve Zbirohu spadly přes telefonní vedení,“ řekla Právu Blanka Nechvátalová z profesionálního hasičského sboru Plzeňského kraje. „S přívalovými dešti jsme zatím problémy neměli, čerpat vodu jsme nikde nemuseli,“ dodala Nechvátalová. 

Padaly teplotní rekordy

V pražském Klementinu i v Českých Budějovicích předtím ještě padly dlouholeté teplotní rekordy pro tento den. V Klementinu se rtuť teploměru vyšplhala na 34,1 stupně Celsia, v Českých Budějovicích dokonce na 35,7 stupně Celsia.

Teplotní rekord byl v Klementinu překonán o jednu desetinu stupně. Původní rekordní hodnota v Českých Budějovicích byla pro tento den 33,3 stupně. Jak v Praze, tak na jihu Čech vydržely rekordní teploty od roku 1929.

"Jednoznačně je ale dnešek nejteplejším dnem letošního roku. Takovou hodnotu jsme ještě letos nenaměřili," řekl ve čtvrtek českobudějovický meteorolog Gustav Sysel. Dagmar Honsová z Meteopressu doplnila, že dalším adeptem na nový rekord jsou Kuchařovice v Jihomoravském kraji, kde je teplota zatím 33,4 stupně Celsia, může však nadále růst a rekord ohrozit.

Přestože většinu území ve čtvrtek zaplavily tropy, předpověď pro následující dny není nijak příznivá, už odpoledne vysoké teploty vystřídají intenzivní bouřky.

Pátek už bude podle Meteopressu mnohem chladnější než čtvrtek. "Zejména v Čechách se budou teploty pohybovat mezi 22 až 26 stupni Celsia, na Moravě a ve Slezsku se ještě mohou vyšplhat až ke třicítce,“ uvedla Honsová.

S ochlazením se očekává také čerstvý západní vítr, který může i v nížinách dosahovat intenzity až 20 metrů za sekundu. Převážně bude oblačno až zataženo, odpoledne až polojasno, místy přeháňky. Přes východ území bude přecházet frontální vlna, ve večerních hodinách bude zataženo s deštěm. 

"V sobotu budeme zažívat opět teplotní šok,“ upozornila Honsová. Teploty klesnou až k 18 stupňům Celsia, čerstvý vítr může v nárazech dosahovat 15 metrů za sekundu. Na většině území bude oblačno, na Moravě a ve Slezsku s přeháňkami, ojediněle i bouřkami. 

V neděli by se mělo opět vyjasnit a srážky by měly ustat. Odpolední teploty se budou pohybovat mezi 19 až 23 stupni Celsia.  

V horských oblastech bude v sobotu foukat čerstvý nárazový vítr o intenzitě 90 kilometrů v hodině, po ránu se budou teploty v sobotu i neděli pohybovat pouze na šesti stupních Celsia. V Jeseníkách a Beskydech hrozí i bouřky. 

Polojasno a beze srážek by mělo být v pondělí a úterý, teploty by se měly pohybovat kolem 22 až 26 stupňů. Ve středu a ve čtvrtek ale bude opět převážně oblačno, na většině území s přeháňkami, ojediněle i bouřkami s teplotami kolem 21 až 25 stupňů Celsia. 

Anketa

Co si myslíte o současném počasí?
Výkyvy teplot mi nevadí, to k létu patří
5,4 %
Přál/a bych si, aby byla pořád vedra
11,6 %
Mělo by být hezky, ale více než 32 stupňů Celsia je na mě moc
56 %
Těším se na ochlazení
19,6 %
Ochlazení je nutné, z vedra je mi špatně
7,4 %
Celkem hlasovalo 36368 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám