Hlavní obsah

Jak vypadá česká trikolóra. Nesprávné pořadí barev může odkazovat třeba na Rusko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní barvy jsou v České republice jedním ze sedmi státních symbolů. Aby se nepletly s dalšími zeměmi s podobnou barevnou kombinací, je určeno také jejich pořadí: bílá, červená, modrá.

Foto: Novinky

Pražský hrad nasvícený ve státních barvách České republiky

Článek

Jedná se o barvy slovanské trikolóry. Československo si však zpočátku na vlajce vystačilo jen s historickými barvami bílou a červenou. Vycházely ze státního znaku, bílá na ní vyobrazovala stříbrnou barvu lva. Jenže sousední Polsko i Rakousko záhy používaly stejné barvy.

Když byly v roce 1920 uzákoněny československé státní symboly, doplnil je modrý klín. Dodnes sahá do poloviny vlajky, ačkoliv jeden z původních návrhů jej chtěl vsunout jen do jedné třetiny.

Bílá, červená, modrá

Barvy i další současné symboly popisuje zákon o státních symbolech České republiky. Nezmiňuje konkrétní odstíny barev, zpravidla se však vychází z vyobrazení vlajky v příloze zákona. Státní barvy naleznete například na stuhách, řemíncích medailí či sportovních oceněních.

Pořadím barev se ČR odlišuje od dalších zemí. Slovensko v zákoně o státních symbolech barvy nevymezuje. Vychází se z vlajky, kde po sobě jdou bílá, modrá a červená. Stejné pořadí lze nalézt například na ruské či slovinské vlajce.

V opačném pořadí se barvy nachází v Srbsku. Chorvatsko, Nizozemsko či Lucembursko zahajují horním červeným pruhem, poté uprostřed je bílý a dole modrý.

FOTO: Pochod na Kavčí hory. Lidé demonstrovali s čepicemi v barvách ruské vlajky

17. listopad

Poloha svisle – nahoře znamená vlevo

Vexilologie, věda zabývající se vlajkami, má svá jasná pravidla. Barva nahoře je hlavní, tedy při svislém pohledu musí být umístěna vlevo. Proto i ve svislém vyobrazení barev na stuze nebo vlajce samé se bílá barva nachází na levé straně. U vlajky se nedodržení v ČR trestá pokutou do 10 tisíc korun.

Jak barvy použít a co nedělat

Abychom odstranili pochybnosti, přidáváme i drobnou ukázku správných a špatných postupů, s nimiž se lze setkat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám