Hlavní obsah

Česká armáda má nový přístroj proti neviditelnému nepříteli

Právo, Aleš Honus

Nový mobilní přístroj, který dokáže vyhledat a zničit signály schopné odpálit nástražné výbušné systémy, začala v Opavě testovat česká armáda. Přístroj vyvinul Vojenský výzkumný ústav v Brně ve spolupráci s armádními odborníky. Po zkušebním provozu bude přístroj nasazen ve vojenských operacích v zahraničí.

Foto: Aleš Honus, Právo

Jaroslav Vála ukazuje mobilní přístroj, který umí vyhledat nebezpečné rádiové signály.

Článek

Prototyp představili příslušníci 53. pluku průzkumu a elektronického boje Armády ČR v Opavě. Mobilní přístroj, který unese voják na zádech, je schopen odhalit signály, které jsou schopny iniciovat nástražné výbušné systémy.

„Dokáže najít signály rádia, mobilního telefonu nebo jakýchkoli zařízení, která jsou schopná tyto výbušné systémy odpálit,“ uvedl kapitán Jaroslav Vála, který se na vývoji prototypu podílel.

Přístroj je vhodný pro použití všude tam, kam se nedostanou vojenská vozidla, například při výsadku z vrtulníku. „Voják má batoh se zařízením na zádech a na ruce má umístěný displej. Na něm může sledovat celé kmitočtové spektrum, kde se mohou objevit hrozby rádiově řízených výbušných zařízení. Zároveň je schopen na dálku předat signál rušičce, která umí hrozbu zastavit,“ dodal voják.

Pozná nebezpečné signály

Zkušený voják podle něj dokáže díky přístroji poznat, které zachycené signály jsou neškodné a které naopak nebezpečné. „Každý signál má svá specifika a svoji modulaci. Už jen samotný použitý kmitočet může říci, o jaký signál se jedná,“ dodal.

Přístroj nyní projde testovacím provozem a pak bude s největší pravděpodobností nasazen ve vojenských operacích v zahraničí, kterých se opavský průzkumný pluk účastní. Pokud se přístroj osvědčí, možná by o něj mohly v budoucnu projevit zájem armády jiných členských zemích NATO.

„V zahraničních armádách jsem se ještě s výrobkem tohoto typu nesetkal. Podle mých zkušeností používají k vyhledávání a rušení signálů daleko jednodušší systémy, které nejsou až tak účinné,“ konstatoval Vála.

Reklama

Výběr článků

Načítám