Hlavní obsah

Češi by kvůli terorismu posílili pravomoci tajných služeb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lidí, kteří se obávají teroristického útoku v České republice, přibývá. Češi jsou také pro posílení pravomocí tajných služeb v souvislosti s bojem proti terorismu. Přes 90 procent lidí je pro zpřísnění kontroly v letecké přepravě a přísnější kontrolu obchodu, uvádí CVVM ve výzkumu, který byl zveřejněn ve středu.

Foto: Jiří Smutný

Mattioliho Herbář v překladu Tadeáše Hájka z Hájku z r. 1562

Článek

Většina Čechů souhlasí také s kontrolou bankovních převodů, e-mailů a telefonických hovorů.

Z teroristického útoku v Česku má obavy 45 procent lidí, což je o 10 procent více než před třemi lety. Více lidí (48 procent) se však útoků nebojí.

Proti roku 2001 výrazně ubylo těch, kdo nedokázali odpovědět na otázku, zda se útoku teroristů na Česko obávají, nebo nikoliv. Před třemi lety bylo v této otázce nerozhodných 19 procent, nyní to je pouze sedm procent Čechů.

Teroristického útoku se bojí více ženy než muži - obavy vyjádřila polovina Češek, ale jen 38 procent mužů.

Lidé jsou pro odposlechy

Pro rozšíření pravomocí tajných služeb je 62 procent dotázaných. S rozšířením naopak nesouhlasí 23 procent lidí, to je o čtyři procenta více než v roce 2001.

Češi souhlasí s řadou bezpečnostních opatření, která by údajně umožnila účinnější boj proti terorismu. Takřka všeobecnou podporu má zpřísnění kontroly v letecké přepravě, s níž souhlasí 94 procent lidí. Drtivá většina dotázaných - 92 procent - podporuje také přísnější kontrolu obchodu, například s chemikáliemi.

S kontrolou bankovních převodů souhlasí 72 procent lidí, 22 procent je proti. Pro kontrolu elektronické pošty se vyslovily dvě třetiny respondentů, zatímco čtvrtina to odmítla.

Lidé by také souhlasili s monitorováním telefonních hovorů; tuto myšlenku přijímá 61 procent lidí, 30 procent se k ní staví odmítavě. Ve srovnání s rokem 2001 se výrazně snížil počet těch, kteří odmítají zkoumání telefonických hovorů. Podíl odpůrců tohoto opatření je dnes o 17 procent nižší než před třemi lety. Podíl lidí, kterým by toto opatření nevadilo, naopak o 14 procent vzrostl.

Průzkumu CVVM se v první polovině listopadu zúčastnila asi tisícovka českých občanů starších patnácti let.

Anketa

Jste pro zvýšení pravomocí tajných služeb?
Ano
15,7 %
Ne
84,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 839 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám