Hlavní obsah

Černý kašel zabil v Česku po 40 letech tři novorozence

Jihomoravští hygienici varují před černým kašlem. Nemoc, proti které se od roku 1958 v ČR povinně očkuje a kterou lidé znají spíš z románů, se vrací. Od počátku milénia jí v kraji onemocněly každý rok desítky lidí. Od dospělých ji mohou chytit dosud neočkovaní novorozenci. Tři už zemřeli, řekla Renata Vaverková z jihomoravské Krajské hygienické stanice.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle Vaverkové čeští lékaři 40 let případ smrti novorozence na černý kašel nezaznamenali. "V posledních pěti letech jsme však měli případy tři a vždy to bylo velice dramatické, nešťastné a hlavně zcela zbytečné," uvedla.

Vakcínu proti černému kašli dostávají děti asi v devátém týdnu po narození. Později však imunitu na nemoc ztratí. Hygienici proto doporučují mladým lidem, aby se nechali přeočkovat kolem svých 25. narozenin, kdy jim lékaři aplikují očkování proti tetanu.

Od ledna lze nově oficiálně používat obohacenou vakcínu proti tetanu, která obsahuje i očkovací látku proti černému kašli a proti záškrtu.

"Protilátky vydrží člověku minimálně po dobu deseti let a pokrývá se tak doba, kdy se s velkou pravděpodobností stává rodičem," uvedla epidemioložka. Za lepší vakcínu si zájemce musí připlatit, a to asi 500 korun.

Bakterie mohou způsobit i krvácení do mozku

Nemoc je podle lékařky zrádná v tom, že u dospělého člověka nemusí být vůbec rozpoznaná. Hygienici odhadují, že ve skutečnosti je případů třikrát víc, než kolik se jich prokáže v laboratoři. Člověk s černým kašlem ani nemusí vyhledat lékaře.

Studie uvádějí, že novorozenci ve 42 procentech případů chytnou černý kašel od své matky. U miminek se však nemoc projevuje intenzivním dusivým kašlem, jehož záchvaty končí až zvracením. Bakterie mohou zasáhnout dýchací centrum v mozku a způsobit krvácení do mozku, na které dítě může zemřít.

Nemoc se léčí antibiotiky. Podle Vaverkové přestává být člověk infekční pro své okolí už po 48 až 72 hodinách. Kašel však ani pak neustává, protože látky, které bakterie vyloučily, zůstávají na sliznicích dýchacích cest a ke kašli dráždí.

Lékařka vyzvala rodiče, aby dodržovali šestinedělí a v prvních šesti týdnech po narození s dítětem nechodili do společnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám