Hlavní obsah

Černochová před veliteli: Ukrajina není jediný cíl Ruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko je agresor a na Ukrajině se nezastaví. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v úterý na velitelském shromáždění řekla, že Ukrajina není pro Rusko jediným cílem, a proto bychom se měli připravovat na obranu.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Náčelník generálního štábu Karel Řehka na tiskové konferenci, vpravo ministryně obrany Jana Černochová (ODS)

Článek

Podobně mluvil náčelník generálního štábu Karel Řehka. „Rusko do války posílá další lidské a materiální zdroje, ale jeho zisky jsou zanedbatelné,“ uvedl Řehka.

Ruským silám se v poslední době podařilo prolomit ukrajinskou obranu ve městě Avdijivka nedaleko Doněcka.

Řehka dodal, že je potřeba Ukrajinu stále podporovat, protože je to v našem zájmu. Připomněl, že vycvičili ve vojenském prostoru Libavá a v Polsku 4000 ukrajinských vojáků a stále posílají na Ukrajinu vojenský materiál.

Černochová se pochlubila tričkem s F-35, jedno věnovala Babišovi

Domácí

Podle náčelníka je potřeba lidem neustále připomínat, že Rusko je nepřítel, který ohrožuje i náš svět, a je potřeba se připravit na případný konflikt. „I když nikdo nechce být poslem špatných zpráv,“ podotkl Řehka. „Nemůžeme vyloučit, že se neocitneme v konfliktu,“ dodal. Doplnil, že válce se lze vyhnout jen v případě, že případného agresora odstrašíme.

Armáda se podle Řehky potýká s nedostatkem lidí, a proto musí přidat při náboru. „Loni jsme měli sice čistý přírůstek 600 lidí, což je dvojnásobek než v předchozím období, ale je to pořád málo,“ uvedl šéf armády. „Jestli chceme dosáhnout 30 tisíc vojáků a 10 tisíc aktivních záložáků, tak musíme přidat,“ dodal.

Kvůli chybnému nákupu vrtulníků hrozí ČR další pokuta. Černochová hledá viníky

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám