Hlavní obsah

Část pražských voličů dostala vadné lístky

Právo, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volby do pražského magistrátu zamotají ještě hlavy nejen volebním komisím, které budou sčítat hlasy, ale nejspíš i soudu, na který se tentokrát může obrátit i část pražských voličů.

Foto: Martin Štěrba, ČTK

Hlasovací lístek v Praze je ve formátu A2 a má osm stran.

Článek

V některých částech Prahy totiž dostali do schránek někteří občané hlasovací lístky pro volby do magistrátu, které jsou de facto neplatné. Jsou totiž složené ze dvou samostatných listů. A to přesto, že hlasovací lístek pro komunální volby má být jen jeden, pro všechny kandidující subjekty vcelku.

To ovšem některé lístky, které dostali do schránek obyvatelé části Prahy 11, tedy na sídlišti Jižní město, a také obyvatelé části Prahy 10, tuto základní podmínku nesplňují – oba listy jsou do sebe jen volně vložené. Kolik takových bylo dodáno, se neví.

„Dnes jsme dostali nové lístky, které jsou slepené,“ reagovali na upozornění jednoho z jihoměstských voličů členové volební komise, že jeho lístek bude neplatný. Nabídli mu poté proto výměnu. To svědčí o tom, že fakt, že lístky nejsou v pořádku, organizátoři voleb věděli a do volebních místností, kde měli volit lidé s vadnými lístky, na poslední chvíli dodali správné.

Voliče nikdo neupozornil

Nicméně problém je v tom, že to nevěděli lidé, kteří si do volební místnosti přinesli lístky z domova a nikdo je na to, že nemají lístky platné, neupozornil.

Nemohu uvěřit ani tomu, že tiskárna nedodržela slib, že zajistí, aby se dvě části hlasovacího lístku nedaly při manipulaci oddělit
šéfka ČSÚ Iva Ritschelová

Státní volební komise již v srpnu přitom po dlouhé diskusi, jak nahradit formát A0, který nebyl nikdo schopen v tak velkém množství a tak krátkém čase pro pražské volby zajistit, rozhodla o tom, že hlasovací lístek bude vypadat takto: lístek ve formátu A2/8 stran, vazba V1 lepená ve stroji.

V zápisu z jednání komise se doslova píše: „Není možné, že by do hlasovací urny bez fyzického poškození (vytržení) nebyl vhozen vždy kompletní hlasovací lístek se všemi registrovanými politickými stranami.“ Skutečnost, že všechny lístky budou slepené a nerozlepí se při manipulaci, garantovala zástupkyně tiskárny Moraviapress, která zajišťuje tisk volebních lístků již léta.

Skutečnost, že lidé do schránek dostali rozlepené archy hlasovacího lístku, zaskočila šéfku Českého statistického úřadu Ivu Ritschelovou, která je i členkou Státní volební komise.

Po zjišťování okolností připustila, že se chyba stala, a celá situace může vést až k tomu, že někdo volby do pražského magistrátu zpochybní. Protože volební komise prý měly dostat pokyn, že rozlepené lístky po vyjmutí z obálky mají samy sešít.

„To se mi vůbec nelíbí a jsem velmi pobouřená. Nebyla jsem informována.. Nemohu uvěřit ani tomu, že tiskárna nedodržela slib, že zajistí, aby se dvě části hlasovacího lístku nedaly při manipulaci oddělit,“ řekla Ritschelová Právu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám