Hlavní obsah

Bulovka a Thomayerova nemocnice už nebudou fakultní

Právo, Václav Pergl
Praha
Aktualizováno

Od příštího roku pražské nemocnice Bulovka a Thomayerova ztratí status fakultních nemocnic. Rozsah péče pro pacienty ale bude zachován.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

Článek

O odebrání statutu „fakultní“ rozhodl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) po poradě s ministrem školství Josefem Dobešem (VV) v rámci restrukturalizace sítě akutních lůžek v hlavním městě.

„Cílem je posílení role kmenových nemocnic, které jsou fyzicky vázané na sídla lékařských fakult a které mají celkově nejvyšší výukový a výzkumný potenciál,“ sdělil Právu v pondělí mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Nemocnice Na Bulovce

Podle ministerského náměstka Martina Plíška ministerstvo připravuje projekt univerzitních nemocnic. „V Praze se předpokládají tři univerzitní nemocnice - ze současné Všeobecné fakultní nemocnice, FN Motol a FN Královské Vinohrady. A právě s ohledem na tuto připravovanou situaci došlo ke změně statutu u Bulovky a Thomayerovy nemocnice,“ řekl Plíšek.

„Pro pacienta se nezmění nic. Rozsah péče, včetně specializované zůstane zachován stejně jako teoretická výuka v těchto nemocnicích. Očekáváme od zastupitelstva hlavního města Prahy, že se vyjádří, zda chce tyto nemocnice do své správy,“ řekl Plíšek.

V platnosti zůstanou i smlouvy s pražskými lékařskými fakultami, statuty klinik a stávající vedení klinik. Podle ministerstva jde o první a zásadní krok transformace pražského zdravotnictví za posledních dvacet let.

Reklama

Výběr článků

Načítám