Hlavní obsah

Budvar jako saúdská ropná pole? Ministr Nekula zvláštním přirovnáním odmítl prodej pivovaru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zemědělství Zděnek Nekula (KDU-ČSL) ve středu nevšedním přirovnáním odmítl, že by stát mohl prodat pivovar Budvar, jak navrhuje předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Podle Nekuly je pro Česko Budvar tak důležitý jako pro Saúdské Araby jejich ropná pole.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Článek

„Stranickou ,sestřenici' Markétu Pekarovou Adamovou mám rád a chápu, že to nemá v TOP 09 nyní jednoduché. Jednoznačně ale říkám, že Budějovický Budvar prodávat nebudeme. Loni tržby podniku překonaly poprvé 3 mld. Kč, zisk dosáhl 305 mil. Kč. Prodat Budvar je, jako by Saúdové prodali ropná pole,” napsal ve středu na svůj Twitter ministr Nekula.

Použité přirovnání vzbudilo mezi diskutujícími pozornost. „Budvar tvoří 45 procent HDP země?” ptal se pod příspěvkem udiveně politolog Miloš Gregor z Masarykovy univerzity v Brně.

Reakci si neodpustil ani bývalý šéf TOP 09 Miroslav Kalousek, který přirovnání označil za „největší blbost letošního roku”.

Pekarová Adamová chce prodat Budvar

Ekonomika

„Bez ohledu na to, zda stát Budvar prodá či nikoliv, Vaše přirovnání k ropným polím v Saúdské Arábii je bezkonkurenčně největší blbost letošního roku, pane ministře Nekulo. Tohle nepřekoná ani Tomio,” napsal politik.

Nekula svým tweetem reagoval na úterní prohlášení vládní TOP 09, podle níž by v zájmu konsolidace veřejných financí stát měl prodat nepotřebný majetek a zbavit se vlastnických podílů v některých firmách, jmenovitě právě  Budvar.

Pivovar Budějovický Budvar měl loni zisk po zdanění 305 milionů Kč, uvedlo ve středu ministerstvo zemědělství. Je to stejný zisk jako předloni, vyplývá z výroční zprávy. Podrobnější výsledky Budvar oznámí zřejmě tento měsíc, řekla ČTK manažerka komunikace Budvaru Barbora Bláhová. Tržby za pivo poprvé loni překonaly tři miliardy korun, činily 3,17 miliardy, informoval Budvar letos v únoru.

Reklama

Související témata:

Související články

Pekarová Adamová chce prodat Budvar

Bouři na politické scéně v úterý rozpoutala vládní TOP 09 prohlášením, že v zájmu konsolidace veřejných financí by stát měl prodat nepotřebný majetek a zbavit...

Výběr článků

Načítám