Hlavní obsah

Bruslaři se vydávají na ještě tenký led

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Stačilo pár prvních mrazů a na rybníky jihu Čech už vyrazili bruslaři. Užívají si led, který je na řadě míst jako zrcadlo, protože nepadá žádný sníh, a zahráli si i hokej. Vodní záchranáři však varují, že led je ještě velmi tenký a k tragédii stačí podcenění situace.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Už jsme hráli na našem rybníčku za barákem a je to prostě paráda. Potřebujeme, aby ještě trochu přituhlo, protože led praská. Naštěstí je rybník mělký, takže by se nic nestalo, i kdybychom se propadli. Pamatuji se, že i jako dítě jsem celou zimu probruslil,“ pochvaloval si Petr Novák z Českých Budějovic.

Podobně se na místní rybník vydávali i bruslaři ve Volyni na Strakonicku i na dalších místech v kraji.

Bruslit na Lipně je hazard

Na konci týdne byli první bruslaři i na lipenské vodní nádrži. „To považuji za velký hazard, protože led tu nyní nemá ani tři centimetry,“ varoval všechny vodní záchranář Milan Bukáček. Upozornil, že právě Lipno, kde byla i loni otevřená bruslařská magistrála, je velmi nevyzpytatelné.

Teploty vystoupí až na 10 stupňů

Počasí

„Ledová dráha se otevírá, až když má led téměř dvacet centimetrů. Pak je samozřejmě bruslení bezpečné. V této chvíli však jde o hazard,“ je přesvědčený záchranář. Zmínil, že led na větších nádržích a řekách nemá všude stejnou tloušťku, na některých místech se může propadat, i když mrazy trvají déle, než je tomu nyní.

K bruslím přibalit lano a bodce

„Při proboření je velkou nevýhodou i to, že led je právě hladký. Člověk, který se propadne, se nemá čeho chytit. Proto všem, kteří jdou bruslit, doporučujeme lano a bodce. Tyto pomůcky mohou v kritické situaci zachránit bruslaři život,“ ví ze zkušenosti Bukáček.

Vodní záchranná služba Českého červeného kříže v Českém Krumlově pořádá také pro školy a složky integrovaného záchranného systému speciální kurzy.

„Cílem je připravit například studenty nebo hasiče a další na sebezáchranu nebo pomoc tonoucímu při proboření pod led. Už jsme zasahovali u řady takových situací,“ dodal záchranář.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám