Hlavní obsah

Brněnská ODS přes výhru zvažuje primátora z ČSSD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Pyrrhovým vítězstvím skončily volby pro brněnské občanské demokraty. Přes třetinu hlasů (33,11 procenta) nedisponuje dosavadní koalice ODS a KDU-ČSL potřebnou většinou v magistrátu, občanští demokraté tak uvažují, že by přepustili post primátora sociálnímu demokratovi Romanu Onderkovi.

Článek

Připustil to šéf brněnských občanských demokratů Miroslav Hošek.

"Teoreticky i prakticky je to možné, uvidíme, jak se budou jednání vyvíjet," řekl Hošek. Naplno jednání začnou v pondělí, až budou ustaveny zastupitelské kluby a vyjednávací týmy.

ODS, kterou do voleb vedl Karel Hledík, ohájila v pětapadesátičlenném zastupitelstvu jen 19 z původně 22 křesel. Druhá ČSSD si ziskem 21,77 procenta zajistila 13 mandátů, Strana zelených jich má místo čtyř nově sedm. Lidovci oslabili z devíti křesel na šest, po pěti místech mají ještě komunisté a uskupení Brno 2006 senátora Jiřího Zlatušky.

Vedle velké koalice ODS a ČSSD nelze vyloučit, že by obě strany přizvaly ke spolupráci i lidovce. Většinovou koalici proti ODS by ale mohly utvořit i ostatní zastoupené strany, aniž by k tomu potřebovaly komunisty. ODS si je takového rizika podle Hoška vědoma.

ČSSD zatím nechtěla odsun nádraží

Lídr ČSSD, na jehož rozhodnutí bude pravděpodobně příští koalice záviset, odmítl říci, kterou variantu upřednostňuje. "Pozice primátora je velmi zajímavá, přikloníme se k takové spolupráci, která ČSSD nejlépe umožní splnit předvolební sliby," zdůraznil. Za důležité Onderka považuje, aby v radě města neměla výraznou většinu jedna strana.

Podobný cíl prosazuje Brno 2006. "Podpoříme takovou radniční koalici, která nebude pokračováním ve stávajícím korupčním prostředí s vazbami na špičky brněnské ODS," řekl lídr uskupení senátor Jiří Zlatuška. Takový úkol je podle něj nejlépe schopna zajistit koalice čtyř stran bez ODS a komunistů. Primátorem by se tak nejspíš stal Onderka. Možnost spolupráce s občanskými demokraty Zlatuška zcela nevyloučil, nedokáže si ji ale představit bez radikální personální změny v ODS.

ODS se s ČSSD dosud neshodovala v odsunu brněnského nádraží. Právě na tento rozpor sázejí zelení. V zastupitelstvu totiž posílily strany, které jsou proti odsunu nádraží z centra. Martin Ander ze Strany zelených si ale netroufá odhadovat, která varianta bude pro ČSSD přijatelnější. "Rozhodně chceme o možnosti čtyřkoalice jednat," doplnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám