Hlavní obsah

Rakušan: Čekáme 400 tisíc uprchlíků, brzy dojdou kapacity

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Podle šéfa resortu vnitra Víta Rakušana (STAN) v řádu týdnu dojdou v Česku ubytovací kapacity pro uprchlíky z Ukrajiny. Staneme se tak spíše tranzitní zemí. Nicméně i tak hranice Česka podle něj překročí až 400 tisíc uprchlíků.

Brífink Víta Rakušana po jednání bezpečnostní rady státuVideo: Ministerstvo vnitra

 
Článek

„Musíme vygenerovat co nejvíce ubytovacích kapacit v důstojných podmínkách. Dostaneme se ale v horizontu krátkých týdnů na vrchol,“ řekl v pondělí po jednání Krizového štábu Rakušan. Z Česka by se poté měla stát pro uprchlíky tranzitní země, ze které budou pokračovat dále na západ. „Ubytování by si měli lidé z Ukrajiny zařizovat i v jiných zemích,“ doplnil.

Rakušan: Blížíme se k hraně. Ve hře jsou humanitární zařízení

Domácí

I přesto očekává Rakušan další příliv migrantů. „Přichází pomalu matky s dětmi, které téměř doslova utíkají z bojiště. Nemají nic, nemají žádné zajištění. A i když se z České republiky snažíme do budoucna udělat spíše tranzitní zemi, je jasné, že přijdou další uprchlíci. Počítejme, že tu bude zhruba 400 tisíc lidí, někteří z nich dočasně,“ uvedl.

Kvóty pro přerozdělování uprchlíků v rámci EU ale podle něj zatím na místě nejsou.

Příspěvek na ubytování

Stát se nyní snaží navýšit ubytovací kapacity. Vláda by kvůli tomu měla zvýšit příspěvek za ubytování pro Ukrajince. „Částku 180 korun se chystáme zvýšit, pohybovat bychom se mohli kolem 250 korun,“ nastínil ministr.

Kromě toho počítá kabinet také s přísnějším přerozdělováním uprchlíků mezi kraji. „Pevné umístěnky do krajů budou nutné,“ prohlásil.

Fiala nechce posílat ukrajinské uprchlíky do jiných zemí EU

Domácí

Současně by měly také všechny státní instituce uvolnit některé svoje ubytovací kapacity pro lidi z Ukrajiny. „Řeší se také humanitární ubytování, které by muselo být v budoucnosti ve stanech či modulárních buňkách,“ doplnil.

Na ministerstvu pro místní rozvoj by pak také mohl vzniknout dotační program, díky kterému by města a obce mohly své nebytové prostory přestavět na bytové. „Zapojila by se tam například voda či topení. Města a obce by pak po skončení uprchlické krize mohly tato zařízení využívat například jako sociální bydlení,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám