Hlavní obsah

Bouřky sice pomohly, ale na mnoha místech nespadla ani kapka

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv Českou republiku zasáhly minulý týden četné bouřky, které v řadě případů doprovázely i přívalové srážky či krupobití, na některých místech nespadla ani obrazně či doslova kapka. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) eviduje takovýchto stanic 19.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Srážkové úhrny v minulém týdnu. Bílá místa představují nulové srážky.

Článek

Zcela beze srážek zůstaly podle meteorologů například stanice Mimoň, Praha-Horní Počernice, Náchod u Tábora, Bechyně nebo Dolní Věstonice.

Další desetina stanic mohla minulý týden počítat srážkové úhrny do jednoho milimetru. Jednalo se zejména o stanice v Praze, Ústeckém, Královéhradeckém, Jihočeském a Středočeském kraji.

Na většině území se lidé srážek, často i velmi vydatných, dočkali. Při bouřkách, které byly v některých případech i velmi silné, napršelo v některých případech i přes 50 milimetrů srážek.

V Moravskoslezském kraji a v severních oblastech Olomouckého kraje zaznamenali meteorologové devět stanic, kde srážkové úhrny překročily během uplynulého týdne 100 milimetrů.

Stanice v Moravskoslezském a Olomouckém kraji s týdenním srážkovým úhrnem přes 100 mm
stanicetýdenní srážkový úhrn
Vlčovice124,2 mm
Ondřejník123,7 mm
Čeladná122,0 mm
Jablunkov, Olše119,3 mm
Frýdek-Místek, Místek113,0 mm
Tichá110,0 mm
Hradiště109,6 mm
Babí hora106,9 mm
Rejvíz102,2 mm
zdroj: ČHMÚ

Jakkoliv mohou tyto srážkové úhrny vypadat impozantně, meteorologové připomínají, že takovéto množství vody spadlo vesměs v bouřkách během krátkého časového období, které bylo obvykle kratší než 12 hodin. Půda tak často nebyla schopna srážky absorbovat.

Vůbec nejvyšší denní srážkový úhrn zaznamenala v sobotu stanice ve Vlčovicích nedaleko Kopřivnice v okrese Nový Jičín. Napršelo tam 88,6 milimetru.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Karlovarský kraj zasáhly v minulých dnech silné bouřky. Přívalový déšť místy zatopil sklepy ale i silnice nižších tříd na Chebsku.

Z hlediska statistik pršelo v minulém týdnu každý den minimálně na desetině území republiky. „Nejčetnější byly v pátek (zasáhly 77 procent území), v úterý (51 procent území) a v sobotu (40 procent území),“ konstatoval meteorolog ČHMÚ Pavel Borovička.

Výhled na tento týden slibuje opět především lokální přeháňky a bouřky. „Je tedy nutné znovu počítat se značnou prostorovou i časovou proměnlivostí srážkových úhrnů, kdy na některých místech může týdenní srážkový úhrn dosáhnout i několika desítek milimetrů, které ovšem v reálu spadnou za poměrně krátkou dobu, nemusejí se stihnout vsakovat a mohou rychle odtékat. Na některých místech nemusí opět v průběhu celého týdne spadnout ani kapka,“ připomněl Borovička.

Reklama

Výběr článků

Načítám