Hlavní obsah

Silné bouřky se prohnaly západem Čech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Karlovarském kraji a v západní části Plzeňského kraje řádí v úterý v podvečer silné bouřky, oblačnost se pohybuje jen velmi pomalu k severu. V Karlových Varech jsou zaplavené ulice, hasiči řeší i sesuv půdy. Místy podle meteorologů napršelo za poslední tři hodiny téměř 50 mm srážek.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Západem Čech se ženou silné bouřky

Článek

„Velmi silné bouřky bez pohybu se vyskytují v Karlovarském kraji a na severozápadě a západě Plzeňského. Jsou takřka bez pohybu a kromě intenzivních přívalových srážek se mohou vyskytovat i kroupy kolem dvou centimetrů,“ uvedl k řádění živlu Český hydrometeorologický ústav.

Voda ze srážek zaplavila centrum krajské metropole, hasiči odstraňují i popadané stromy. „Po intenzivní bouřce zasahujeme aktuálně u dvou desítek událostí. Jedná se o popadané stromy a zatopené prostory,“ uvedli krajští hasiči. Zatopené je například Divadelní náměstí.

Voda vyplavila i nově položenou dlažbu v Moravské ulici. Ta bude nyní uzavřena.

V ulici podle ČTK vznikaly škody už dříve při silných deštích, kdy tekoucí voda vyplavovala pískové mezery mezi dlažebními kostkami. Při rekonstrukci, která stála zhruba 40 milionů korun a uskutečnila se hlavně v roce 2020, se město snažilo na jednu stranu vyhovět požadavkům památkářů na co nejvíce autentickou dlažbu, ale zároveň zajistit dlažbu před silnými dešti. Podle karlovarského radního Petra Bursíka se ale beze změny technologie pokládky dlažby podobná situace, jako nastala dnes, bude opakovat stále donekonečna.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Zničená dlažba v Moravské ulici byla položená nedávno

Přechod srážek nad západem ČechVideo: ČHMÚ

„Začalo hrozně pršet a do toho kroupy,“ líčil Právu muž, který byl s manželkou, kamarádkou a čtyřmi malými dětmi v lázeňském centru Karlových Varů na procházce. „Utíkali jsme do nejbližšího obchodu. Ten pak zavřel elektronicky dveře, protože tam začala téct voda. Koukali jsme ven na tu spoušť. Fakt něco hrozného,“ doplnil.

V Údolí u Lokte se kvůli dešti sesunula půda a kamení na silnici. V Sokolově kanály nepobírají množství vody a ta se rozlévá do ulic.

Silná bouřka se kolem šesté hodiny odpoledne vytvořila i u Plzně. „Explozivně tam vyrostla intenzivní buňka na západním okraji. V okolí se mohou tvořit v dalších minutách další. Potenciál stále je a energie dostatek,“ uvedli meteorologové.

Meteorologové v úterý před bouřkami právě na západě Čech varovali.

Letošní rok má nakročeno být nejteplejší v historii měření. Rok 2024 bude ještě teplejší

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám