Hlavní obsah

Blažkův postoj k zastupitelství v Olomouci změnil zásah na úřadu vlády, tvrdí Ištvan

Aktualizováno

Postoj ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) k Vrchnímu státnímu zastupitelství (VSZ) v Olomouci se změnil od roku 2013 po policejním zásahu na úřadu vlády. K analýze, která podle Blažka ukázala nedostatky na olomouckém vrchním zastupitelství, to uvedl bývalý šéf VSZ Ivo Ištvan.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS)

Článek

„Když byl Pavel Blažek ministrem spravedlnosti v roce 2012 a 2013, tak neměl k fungování VSZ v Olomouci vůbec žádné připomínky ani poznámky, přestože jsme se vídali a přestože měl všechny informace, které dnes prezentuje, tak mu nevadilo vůbec nic,” uvedl Ištvan.

Ten od dubna přešel jako státní zástupce na Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) v Brně.

„Jeho (Blažkův) postoj se radikálně změnil od roku 2013 po zásahu policie na úřadu vlády. Berte to touto optikou,” dodal Ištvan. Blažek nicméně Ištvanovu námitku v zápětí odmítl. Výhrady podle něj platí nehledě na policejní zásah v roce 2013 na úřadu vlády.

Analýza ukázala nedostatky

Analýza zpracovaná ministerstvem spravedlnosti odhalila zásadní nedostatky ve fungování Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.

V pátek to uvedl ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), který zároveň vyzval kandidáta na olomouckého vrchního státního zástupce Radima Daňhela, aby navrhl opatření, jak nedostatky odstranit.

Blažek to v pátek řekl novinářům po setkání s Daňhelem, kterého označil za kvalitního kandidáta na funkci.

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž se neztotožňuje s hodnocením Vrchního státního zastupitelství (VSZ) v Olomouci, které dnes na tiskové konferenci prezentoval ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Považuje ministrovo hodnocení za příliš příkré. Analýza ministerstva spravedlnosti podle Blažka ukázala nedostatky v hospodaření a efektivitě VSZ, podle Stříže ale úspěšnost nelze hodnotit jen podle statistik.

Daňhel by mohl nahradit Iva Ištvana, který od dubna přešel jako státní zástupce na Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) v Brně.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ivo Ištvan

Na asi hodinové schůzce Blažek s Daňhelem řešili problémy, které odhalila analýza. „Nedopadla dobře,” řekl ministr.

Dodal, že problémy se ve srovnání s Vrchním státním zastupitelstvím v Praze objevily jak v hospodaření, tak efektivitě olomouckého úřadu.

To ministr ilustroval jednak počtem uzavřených kauz, ale i ekonomickými náklady olomouckého vrchního státního zastupitelství ve srovnání s pražským.

Zmínil též výši náhrad, které musel stát vyplatit jako náhradu za neoprávněné stíhání.

Daňhel podle Blažka v řádu dnů předloží návrh na reorganizaci a restrukturalizaci zastupitelství a na jeho základě jej Blažek jmenuje, či nejmenuje do funkce.

Blažkův postoj k vrchnímu zastupitelství v Olomouci se změnil po zásahu v úřadu vlády, uvedl Ištvan ke kritice. Před tím podle něj neměl připomínky.

Reklama

Výběr článků

Načítám