Hlavní obsah

Škola v Bílině musela na žáky povolat bezpečnostní službu

Bílina

Zaměstnanci bezpečnostní agentury od pondělí dohlížejí v základní škole Za Chlumem v Bílině na bezpečnost žáků a pedagogů. Radnice se coby zřizovatel školy k nebývalému kroku rozhodla na základě stupňující se agresivity některých žáků druhého stupně.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Základní škola Za Chlumem se nachází na stejnojmenném sídlišti v Bílině.

Článek

„Dělají takové problémy, že kantoři musí ve třídách mnohdy přerušit výuku. Navíc dochází z jejich strany k ničení majetku, ale také ke stále se stupňujícím útokům na ostatní žáky, a dokonce i psychickým atakům na učitele,“ popsala Právu řádění výrostků Barbora Schneiderová, ředitelka školy sídlící ve vyloučené lokalitě města.

K fyzickému napadení učitele podle ní naštěstí doposud nedošlo. „Několikrát jim ale bylo v tomto smyslu vyhrožováno,“ připustila.

U přijímaček na SŠ se uchazeči v češtině zhoršili, v matematice zlepšili, oznámil Cermat

Věda a školy

Na špatnou bezpečnostní situaci ve škole upozornili před časem zástupci žákovského parlamentu, kteří na školním webu vydali oficiální zprávu.

„Jako zástupci jednotlivých tříd cítíme potřebu vyjádřit se k situaci, která panuje na naší škole, speciálně na druhém stupni. Dveře na záchodech jsou rozmlácené a děravé tak, že si při pohledu na ně přijdete jako v divočině. Dalším problémem je agresivní a nevhodné chování ze strany spolužáků. Denně jsme všichni svědky hlasitého řevu během přestávek i hodin, neustálých vulgárních slov a nadávek, nevyžádaného osahávání spolužaček. Úplně vymizel respekt ke spolužákům, mnohdy i k učitelům. Nejhorší situaci pozorujeme v 7. ročnících, zejména z důvodu velkého počtu starších žáků, kteří již jednou či dvakrát ročník opakovali,“ stojí v prohlášení.

U přijímaček na SŠ se uchazeči v češtině zhoršili, v matematice zlepšili, oznámil Cermat

Věda a školy

Situace ve škole byla podle ředitelky nadále neúnosná, řešením by proto mohla být přítomnost tří zaměstnanců bezpečnostní agentury.

„Jejich pravomoci nechci kvůli efektivitě jejich působení konkretizovat. Každopádně se budou pohybovat po chodbách školy, budou dohlížet na pořádek a budou k dispozici pedagogům, v případě potřeby i ve třídách během vyučování,“ zmínila Schneiderová.

Obyvatelé postup ředitelky kvitují

Obyvatelé sídliště Za Chlumem, kde žije početná romská komunita, postup vedení města kvitují.

„Slyšela jsem, že parta dětí šikanuje ostatní žáky, a dokonce některé učitele. Ale nevím, co je na tom pravdy,“ řekla Právu před školou pokuřující asi 40letá paní Ludmila.

Organizace pochybují o smyslu rozdělení učiva na „jádrové“ a „rozšiřující“

Věda a školy

Její děti prý už základku vychodily. „Ale mám plno známých, kteří tady děti mají, a právě od nich jsem slyšela, co se tam děje,“ dodala na vysvětlenou.

Agentura bude na bezpečnost ve škole dohlížet do konce školního roku. Radnice jí za dvouměsíční službu zaplatí bezmála 200 tisíc korun.

Vedení města potom vyhodnotí, zda její působení mělo pozitivní vliv na bezpečí kantorů a žáků, a zvolí další postup.

Reklama

Výběr článků

Načítám