Hlavní obsah

Bém má místo v protidrogové komisi, hájí bývalého primátora Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pavel Bém je nezpochybnitelným odborníkem na protidrogovou problematiku, a proto je členem odborné komise, která je poradním orgánem radních. Tak primátor Bohuslav Svoboda (ODS) zdůvodnil Bémovu nominaci za koalici Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) . Bém v minulosti magistrát vedl. S jeho érou v pozici primátora jsou pro některé spojeny i kontroverze. V protidrogové komisi zasedají jak zastupitelé, tak odborníci na prevenci a adiktologové.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Pavel Bém

Článek

„On skutečně ví o problematice drog velmi mnoho, dlouho se tím zabývá. Jeho stanoviska a názory na to, jak je potřeba jednat, to je silný názor opřený o vědomosti, znalosti a celoživotní činnost. A takový názor nemůžete vyloučit, chcete-li bojovat s takovým problémem jako drogy,“ řekl Svoboda. Podle svých slov zná Béma již od jeho profesních začátků.

Bém pro Deník N uvedl, že do politiky se kvůli pracovnímu vytížení nechystá. Zároveň uvedl, že patří mezi nejdéle sloužící odborníky na protidrogovou problematiku a je náležitě hrdý na to, jak ji s kolegy v 90. letech nastavili a že patří k nejlepším v Evropské unii.

Bém byl pražským primátorem v letech 2002 až 2010, kdy jej ve funkci vystřídal právě Svoboda. Kontroverze kolem Bémova primátorství jsou spojeny především s lobbistou Romanem Janouškem a údajným vlivem podnikatelské lobby na chod magistrátu. Do předčasných voleb v roce 2013 byl potom Bém poslancem. Následně se z politiky stáhl a vrátil se ke své původní profesi. Působí také na Klinice adiktologie 1. lékařské fakulty a ve Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Komise má 18 členů a je poradním orgánem radních, kterým doporučuje jednotlivé kroky, ale nemá rozhodovací pravomoci. Předsedkyní je adiktoložka z neziskové organizace Sananim Martina Richterová-Těmínová. Členy jsou pak kromě Béma také další adiktologové jako Ivan Douda, Vojtěch Janouškovec nebo Petr Popov. Za zastupitele v ní jsou opoziční zastupitelky Kamila Matějková (Praha Sobě) a Lenka Vedralová (ANO).

Odposlechy někdo zpracoval na novou realitu, vzkázal soudu exprimátor Bém

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám