Hlavní obsah

Babišovy nesrovnalosti v daňových přiznáních jsou promlčené

Městský úřad v Černošicích odložil vyšetřování nesrovnalostí v majetkovém přiznání vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO). Skutek, jehož prošetření žádal sněmovní mandátový a imunitní výbor, je promlčený. V pátek to řekla tajemnice úřadu Bohumila Budková.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš

Článek

„(Přestupkové řízení) bylo odloženo, protože odpovědnost za přestupek podle zákona o přestupcích zanikla,” řekla Budková.

Podnět k zahájení přestupkového řízení podal sněmovní mandátový a imunitní výbor, který řešil nesoulad mezi údaji, jež Babiš napsal do oznámení o příjmech, a těmi, jež zveřejnil v nedávné prověrce svých příjmů. [celá zpráva]

Rozhodl se k tomuto kroku na základě toho, že ministr je povinen podávat majetkové přiznání úplné a bezchybné. Výbor sám žádné sankce udělovat nemůže, v přestupkovém řízení Babišovi hrozila pokuta až 50 tisíc korun.

Babiš tvrdí, že nesoulad mezi majetkovým přiznáním a zveřejněnými příjmy způsobila údajná chyba jeho účetní. Ta podle vicepremiéra uvedla do přiznání hrubé příjmy, chybně je však označila jako příjmy po zdanění. Opoziční poslanec Martin Plíšek (TOP 09) však novinářům řekl, že údaje v přiznání jsou nepřesné z pohledu hrubých i čistých příjmů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám