Hlavní obsah

Babiš a Sobotka chtěli dotovat klokánky, jejich ministři je přehlasovali

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministři v rámci čtvrtečního jednání o dotaci pro klokánky přehlasovali premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) i vicepremiéra Andreje Babiše (ANO). Oba byli pro dotaci, tu však nakonec klokánky nedostanou. Novinkám to potvrdil mluvčí vlády Martin Ayrer.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr průmyslu Jan Mládek a vicepremiér Andrej Babiš před jednáním vlády

Článek

„Ano, mohu potvrdit, že jak předseda vlády, tak 1. místopředseda vlády hlasovali pro,“ sdělil Ayrer.

„Opětovaná mimořádná dotace pro FOD rozdělila vládu napříč všemi koaličními stranami. Osobně jsem poskytnutí dotace při hlasování podpořil. Myslím si, že fond bere současnou situaci vážně, snaží se dluhy řešit a splácet. Bohužel potřebnou většinu členů vlády zástupci fondu nepřesvědčili,“ reagoval pro Novinky Sobotka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bohuslav Sobotka přichází na čtvrteční jednání vlády.

Babišův návrh na mimořádnou dotaci ve výši 20 miliónů pro Fond ohrožených dětí (FOD), který klokánky provozuje, podpořilo sedm členů kabinetu napříč všemi stranami. Ostatní se podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD) zdrželi a ruku pro dotaci nezvedli.

„No co k tomu říci. Kritika z různých stran měla negativní vliv na hlasování některých členů vlády. Doufejme, že to klokánky přežijí bez pomoci vlády,“ komentoval Babiš.

Marksová: postup dotace byl nefér

S dotací nesouhlasila například právě Marksová, problém měla s postupem, který žádost o dotaci provázel. „Byl velmi nesystémový a nefér k ostatním poskytovatelům sociálních služeb, kteří se celá léta chovají v souladu s pravidly a hospodárně, tudíž tyto problémy nemají,“ řekla ministryně.

Kdyby podle ní Babiš udělal otevřenou transparentní soutěž a vyhlásil dotační řízení pro organizace, které se dostaly do nějakých potíží, tak potom by to bylo něco jiného. „Tohle je nestandardní postup, kdy jedna jediná organizace z celé řady desítek nebo spíše stovek poskytovatelů je najednou vytažena na vládu. To je to, co mně vadí,“ komentovala Marksová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám