Hlavní obsah

Archeologové našli v hromadných hrobech v pražském Karlíně kosti stovek vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha 8

Na místě bývalého vojenského a evangelického hřbitova v pražském Karlíně, kde by měla příští rok začít růst nová zástavba, probíhá archeologický výzkum. V rámci toho archeologové našli stovky ostatků vojáků z 19. století. Nejvíce těl zde bylo pohřbeno na podzim roku 1813, hřbitov u dnešní Pernerovy ulice fungoval do konce 19. století.

V Karlíně probíhá archeologický průzkum. Video: Novinky

 
Článek

Před samotným zahájením stavby bylo nutné místo bývalého hřbitova prozkoumat týmem archeologů. S tím, že tady najdou těla vojáků, počítali jak archeologové, tak i investor stavby.

„Vědělo se, že tady byl hřbitov. Výzkum zde probíhal už v roce 2013 na jiné části hřbitova. Ten výzkum potvrdil, že i když bylo několik tisíc těl převezeno a přepohřbeno, zejména na Olšanské hřbitovy, tak mnoho dalších tisíc těl zde zůstalo pohřbeno do současnosti,“ sdělil Novinkám archeolog Martin Vyšohlíd.

Foto: Novinky

Na místě byly nalezeny stovky ostatků vojáků.

Část, kde nyní probíhá výzkum, bylo podle něj rozšíření hřbitova z roku 1801. „Pohřbíváni zde byli pouze důstojníci se svými rodinami,“ popsal Martin Vyšohlíd s tím, že doposud vyzvedli ostatky asi 1200 lidí.

Kromě ostatků z důstojnického hřbitova tu nalezli i hromadné hroby. „Tomu důstojnickému hřbitovu předcházelo hromadné pohřbívání obětí válečných konfliktů Napoleonských válek, konkrétně z roku 1813. Koresponduje to s dochovanými písemnými zprávami a odpovídá to i stratigrafii z hlediska archeologického,“ popsal Vyšohlíd.

Do hromadných hrobů bylo podle něj uloženo řádově od 20 lidí v těch menších až po několik stovek v těch větších.

Foto: Novinky

U Pernerovy ulice pracují archeologové od dubna tohoto roku.

„Hromadné pohřby, které zrovna teď rozebíráme a dokumentujeme, tak jsou nejstarší. Domníváme se tedy, že po založení této část hřbitova v roce 1801 ten hřbitov ještě nebyl zaplněn regulérními hroby pro důstojníky a byl tady dostatek volného místa, aby zde mohli pohřbívat i vojáky, kteří zemřeli na zranění nebo na nemoci,“ vysvětlil archeolog, podle nějž šlo o zranění nebo nemoci přivezené z bitev.

„Ti vojáci přežili transport do Prahy, byli tady léčeni v různých provizorních lazaretech, ale i v nedaleké Invalidovně. Mnoho z nich zemřelo. Písemné prameny hovoří o tom, že během podzimu roku 1813 zde umřelo až tři a půl tisíce vojáků. Pro ně bylo samozřejmě nutné velmi rychle vykopat hroby, aby se dále nešířily epidemie,“ dodal archeolog ze společnosti Archeia.

Foto: Novinky

Jednotlivé kosti budou složit budoucím antropologům.

Archeologové skončí s výzkumem v průběhu listopadu, vrátit se na část pozemku chtějí ještě po Novém roce.

Kosterní pozůstatky v původní poloze z Karlína zamíří po ošetření v laboratoři do antropologického oddělení Národního muzea pro budoucí bádání odborníků.

„Kosti v nepůvodní poloze my shromažďujeme a budou přepohřbeny na Olšanských hřbitovech,“ uzavřel Martin Vyšohlíd.

Reklama

Výběr článků

Načítám