Hlavní obsah

ANO i ČSSD oslabují, růžky vystrkují extremisté

Právo, tin

Kdyby se v Česku v září konaly volby, s velkým náskokem by je vyhrálo ANO Andreje Babiše, a to i přesto, že jeho podpora proti srpnu uvadla. Opadla i vládnoucí ČSSD. Ukázal to volební model, který pro Českou televizi vypracovala společnost TNS Aisa.

Foto: TNS Aisa pro ČT, Právo-ti

Článek

Babišovo ANO by podle něj získalo 26 procent, což je o dva procentní body méně, než v létě. ČSSD by dalo hlas 18 procent. Nejsilnější vládní strana si během září pohoršila o 2,5 procentního bodu.

Zabodovala extremistická DSSS, kterou by volila dvě procenta lidí. Straně, která má pouze několik komunálních zastupitelů, zřejmě na popularitě přidává strach veřejnosti z imigrantů.

„Nově se ve volebním modelu vyskytuje DSSS, která poprvé od začátku měření zaznamenala dvě procenta preferencí. Při interpretaci je nutné poukázat na současnou geopolitickou situaci, zejména s ohledem na evropskou uprchlickou krizi,“ napsali analytici TNS Aisa.

K pětiprocentní hranici se též blíží nové hnutí poslance Tomia Okamury SPD, které má 3,5 procenta. Předstihlo i Úsvit-Národní koalici, který Okamuru před časem ze svých řad vyobcoval, dnes by jej volila tři procenta.

V součtu tedy obě strany, které vzešly z původního Okamurova Úsvitu a profilují se na uprchlické krizi, dosáhly na 6,5 procenta.

O jeden procentní bod si pohoršila KSČM, kterou by volilo deset procent lidí. Na pravici vede ODS - s 9,5 procenty by předstihla TOP 09. Do Sněmovny by se dostala KDU-ČSL se sedmi procenty.

Reklama

Výběr článků

Načítám