Hlavní obsah

Anarchisté a neonacisté si šli po krku

PRAHA

První květnový den je tradiční i pro extrémisty, kteří na sebe chtějí upozornit. Jinak tomu není ani letos, v Praze se dopoledne sešlo asi 400 anarchistů, kterým chtěl sekundovat obdobný počet ultrapravicových neonacistů. Oba tábory se nyní pomalu rozpouštějí do ulic a celá demonstrace pravděpodobně končí.

Článek

Kolem 400 anarchistů a  neonacistů z organizace Národní odpor se proti sobě postavili na Palackého náměstí v Praze. Oba skandující tábory od sebe oddělil kordon asi 150 policejních těžkooděnců. Mezi oběma skupinami zatím létaly lahve, kameny a rajčata.

Skinheadi během demonstrace vystrkovali na své odpůrce holé zadky. Dokonce se dožadovali střetu s anarchisty. "Pusťte nás na ně," pokřikovali na policisty, kteří jim v potyčkách brání. 

"Na celou akci, včetně záloh, jsou vyčleněny stovky policistů. V pohotovosti jsou všechny složky, pořádková, kriminální i dopravní policie," řekl mluvčí policie Ladislav Bernášek.

Policistě nasadili obrněný transportér

Policie nasadila proti anarchistům obrněný transportér s drátěným zátarasem a zabránila jim vstoupit na náměstí Kinských. Situaci kontroluje asi padesátka těžkooděnců a šest jízdních policistů na koních. Ve dvě hodiny odpoledne dojelo na místo střetu i policejní vodní dělo a transportéry pro odvoz zadržených. Národní odpor postupuje kolem Národního divadla na Újezd, most Legií hlídá desítka policejních vozů.

Podle velitelů zásahu se neočekává, že by na náměstí Kinských došlo ke střetům anarchistů s Národním odporem. Za kritickou však označili dobu po ukončení demonstrací, kdy je možné, že skupinky skinheadů a anarchistů budou vyhledávat potyčky v metru či restauracích.

Špióni v obou táborech

Podle zpráv jsou v obou táborech špióni, kteří druhou skupinu informují o náladě a plánech demonstrantů. Zatím však policisté situaci zvládají a na náměstí Kinských panuje klid. Policie skinhedy zastavila na úrovni fontány a rozdělila oba tábory dvojicí plotů ve vzdálenosti dvaceti metrů. Asi stovka holých lebek se vytratila s tím, že hlídané náměstí obejdou a napadnou anarchisty zezadu. Pomalu se však oba tábory rozpouštějí a odcházejí do blízkých restaurací. Skupinky monitorují policejní hlídky.

Neonacisté si ještě na náměstí u fontány vyslechli krátký projev. Již prořídlé řady antifašistů policie doprovodila Štefánikovou ulicí k Andělu. Tam těžkooděnci kolem 15:15 průvod opustili a odjeli. Za doprovod si od levicových radikálů vysloužili posměšný aplaus. Demonstranti se pak v klidu rozešli.

Střety známe z minulosti

Bouřlivé střety neonacistů s anarchisty se v minulosti odehrály například Brně. Letos se extrémisté scházejí pravděpodobně jen v Praze. Policie sleduje i příjezdové cesty do hlavního města. Podle Bernáška kontrolovala na okraji Prahy autobus se skupinou skinheadů, šest z nich zadržela. "U pěti osob je podezření na propagaci fašismu. Lze očekávat obvinění," uvedl mluvčí. Upřesnil, že zadržení měli na oblečení nacistické symboly, měli je i vytetovány.

Neonacistická organizace Národní odpor plánovala od 13:00 na Palackého náměstí svou prvomájovou akci. Anarchisté jí v tom chtěli zabránit, na místě se sešli o dvě hodiny dřív, aby prostor obsadili. Obě znesvářené skupiny se chtějí v jednu hodinu odpoledne vydat na pochod na náměstí Kinských.

Národní strana si vzala na paškál EU

Druhého ročníku pochodu proti EU, který pořádala nacionalistická Národní strana v den druhého výročí vstupu Česka do unie, se v pondělí v Praze zúčastnilo asi 60 příznivců krajní pravice. Průvod doprovázeli policisté na motocyklech a razili mu cestu centrem Prahy, které bylo zaplněno zahraničními turisty. Akce se obešla bez vážnějších incidentů. Skončila v poledne před sídlem Sudetoněmeckého krajanského sdružení v Tomášské ulici.

Průvod vyrazil z náměstí Franze Kafky přes Palachovo náměstí, dále Křížovnickou ulicí a přes Karlův most a Malostranské náměstí. Obešel se bez vážnějších incidentů, až na drobnou potyčku, kdy se jeden z organizátorů demonstrace dostal do konfliktu s členem sdružení Tolerance a občanská společnost, který demonstraci natáčel na videokameru.

Reklama

Výběr článků

Načítám