Hlavní obsah

Albrightová knihu svých memoárů v češtině ještě nečetla

Novinky, Jiří Roškot, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Exministryně USA a pražská rodačka Madeleine Albrightová v pátek přiletěla do Prahy a na otázku Práva přiznala, že české vydání knihy svých pamětí, které uvede, ještě nečetla. Během pěti dní v ČR se kromě sobotní autogramiády v Brně a v pondělí v Praze zúčastní konferencí Forum 2000 a o vztahu NATO k Blízkému východu.

Foto: Klub Atlantik - Petr Kiška
Článek

"Ještě jsem to nečetla. Doufám, že je to všechno přesně přeloženo," řekla Albrightová žertem a obrátila se na vedle sedícího Michaela Žantovského, jenž knihu přeložil. "Vypadá krásně, lépe než v Americe," dodala ke zlatě rámované obálce knihy ležící před ní. Psala ji dva a půl roku s pomocí spolupracovníka na ministerstvu zahraničí Billa Woodworda. "Napsala jsem toho o moc víc, ale plno věcí muselo být vynecháno, jinak by z toho byly dvě knihy," řekla. Nejhůř se jí psaly kapitoly o rozvodu a o poznání, že její příbuzní zemřeli v koncentračních táborech, když se dozvěděla, že je židovského původu.

Nova ne, Klaus ano

Exministryně se nezúčastní nedělního diskusního pořadu Sedmička televize Nova protože jeho náplň - komentáře událostí - neodpovídají cíli cesty Albrightové jako autorky knihy, uvedla Marcela Jurčíková za nakladatelství, jež knihu pamětí vydalo. Jeho ředitel Martin Vopěnka vysvětlil, že o audienci Albrightové u prezidenta Václava Klause "požádal vydavatel a pan prezident této žádosti vyhověl". "Já ho znám moc dobře a neviděla jsem ho od té doby, co se stal prezidentem. Vždycky se ráda scházím s prezidentem České republiky," řekla.

"Myslím, že tu budu dobře chráněná. Rozhodla jsem se, že není žádný důvod se bát," řekla na otázku, zda se v souvislosti se svojí někdejší funkcí o sebe bojí. "Bezpečnost (Albrightové) mám zajištěnu od ministerstva vnitra," dodal její hostitel Martin Vopěnka, ředitel nakladatelství, které knihu exministryně vydalo. Albrightová také uvedla, že se v Praze těší na vepřové s knedlíkem a zelím. "A na párky," dodala.

Srbové a Albánci se musí dohodnout

"Srbové se musí s Albánci ještě nějak dohodnout a uvidíme, jestli je to víc než pouhá příležitost pro focení," odpověděla Albrightová Právu, co čeká od konference kosovských Srbů a Albánců probíhající právě ve Vídni.

"Vím, že to nevypadá dobře," připustila na jinou otázku s tím, že v pamětech věnuje Kosovu velkou pozornost i proto, že chtěla "vysvětlit, že nebylo nejlehčí, abych přesvědčila všechny lidi v naší vládě o tom, že to bylo důležité to udělat (válka USA a NATO proti Jugoslávii kvůli etnickému konfliktu v provincii 1999).

"Já tu sleduji a chci tam jet. Nebyla jsem tam (v Kosovu) od té doby, co jsem přestala být ministryní," uvedla Albrightová. "Problém je, že všechny tyto věci vždy trvají déle, než si lidé myslí a člověk si musí dát pozor, aby neřekl, že všechno je skončené. "Problém je, že všechny tyto věci vždy trvají déle, než si lidé myslí. Nejlepší je, že už nejsou žádné etnické čistky a že tam (Srbové s Albánci) žijí, i když ještě nežijí spolu tak, jak by měli," řekla.

Anketa

Zajímají vás paměti exministryně USA Madeleine Albrightové?
ANO.
8,3 %
NE.
91,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 471 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám