Hlavní obsah

Akademii věd povede genetik Václav Pačes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Akademický sněm ve čtvrtek zvolil novým předsedou Akademie věd ředitele Ústavu molekulární genetiky Václava Pačese. Hlasovalo pro něj 114 delegátů sněmu. Jeho soupeř, dosavadní místopředseda akademie Vladimír Nekvasil získal 91 hlasů. Dosavadní ředitelka akademie Helena Illnerová funkci neobhajovala.

Článek

Pačes po zvolení poděkoval sedmašedesátileté Illnerové. Ta se rozhodla nevyužít možnosti kandidovat ještě pro druhé funkční období. Chce se věnovat laboratorní práci a rodině. Řekla, že by měli dostat příležitost mladší lidé.

Akademie by měla podle Pačese především vytvářet prostředí pro vynikající vědu. V kandidátském projevu uvedl, že proto nesouhlasí s tendencemi protěžovat pouze aplikovaný výzkum vedoucí k ekonomicky využitelným poznatkům. Zdůraznil, že praktické využití může mít i takzvaný základní nebo vyhledávací výzkum.

Akademie by si podle něj měla "pohlídat" přípravu nové metodiky hodnocení výsledků vědeckého výzkumu, protože bude mít přímý vliv na financování pracovišť. Financování podle Pačese nemůže být vázáno na spolupráci s průmyslem, protože hlavním úkolem akademie je zajistit základní výzkum.

Reklama

Související témata:

Související články

Akademie věd ČR zvolí nového předsedu

Akademie věd ČR zvolí ve čtvrtek nového předsedu AV ČR a také novou akademickou radu AV ČR. Současně budou jmenováni noví členové vědecké rady. V posledních...

Výběr článků

Načítám