Hlavní obsah

30 miliónů pro zemanovce od sponzorů ODS? Dopis je prý padělek

Právo, Jan Martinek, Jiří Ovčáček
Praha

Místopředseda ČSSD a neúspěšný kandidát na prezidenta Jiří Dienstbier předal Vrchnímu státnímu zastupitelství dopis, ve kterém se píše, že Stranu práv občanů - zemanovci (SPOZ) měli financovat sponzoři ODS za pomoci bývalého premiéra ČR Mirka Topolánka (ODS) a jeho kontroverzního pobočníka Marka Dalíka. S informací přišel týdeník Respekt a deník Insider.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf SPOZ Vratislav Mynář

Článek

„Nevěřil jsem, když mi na jaře Mirek Grégr sdělil, že Šlouf těch 30 mil. dostal od sponzorů ODS podle pokynů Topolánka a Dalíka,“ píše se v dopise, který měl podepsat zakladatel SPOZ Zdeněk Zbytek, který patřil k nejbližším lidem okolo nově zvoleného prezidenta Miloše Zemana. Miroslav Grégr byl ministrem průmyslu a obchodu v Zemanově vládě.

Zbytek podle deníku Insider odmítl, že by takový dopis napsal, stejně tak exministr Grégr popřel, že by mu taková slova řekl.

„Jde o dopis, který jsem dostal. Vyhodnotil jsem to tak, že existují pochybnosti o trestněprávních souvislostech financování politických kampaní, proto jsem ho předal na Vrchní státní zastupitelství,“ řekl Právu Dienstbier. Kopie dopisu poskytl také nejužšímu vedení ČSSD.

„Protože jsem nebyl schopen tyto informace dále prošetřovat, logicky jsem ho postoupil státnímu zastupitelství,“ uvedl Dienstbier. „Někdo mi ho přinesl,“ odpověděl na otázku, jak k dopisu přišel.

Mynář: chtějí poškodit SPOZ

Předseda SPOZ Vratislav Mynář považuje za velmi podezřelé, že s informací přišel právě neúspěšný prezidentský kandidát Jiří Dienstbier (ČSSD). „Zdroj jako kombinace vzteklého štěněte a týdeníku Respekt ve mně vyvolává pocit, že jde o opětovný pokus poškodit SPOZ a nově zvoleného prezidenta Miloše Zemana,“ řekl ve středu Mynář Právu. „Vzteklé štěně“ je přezdívka, kterou Dienstbier dostal právě od SPOZ.

Mynář je ale zároveň připraven spolupracovat při vyšetřování kauzy. „Pokud budu osloven orgány činnými v trestním řízení, tak mám velký zájem, aby celá věc byla osvětlena. Z pozice předsedy SPOZ poskytnu maximální možnou součinnost,“ doplnil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám