Hlavní obsah

Zveřejnění vaší palubní vstupenky je cestou k problémům

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoho z vás to asi už někdy udělalo – seděli jste na letišti a v ruce jste třímali vstupenku do své vysněné destinace – palubní vstupenku. Neváhali jste, vzali jste váš mobilní telefon, vyfotili jste si ji – ideálně ještě s nějakým tím drinkem, který jste na letišti popíjeli a snímek zveřejnili na některé ze sociálních sítí. Expert přes letecké služby Steve Hui z iflyflat.com nyní názorně předvedl, jaké to může mít následky.

Foto: Profimedia.cz

Palubní vstupenka toho ukrývá více, než byste si mohli myslet...

Článek

Vaše palubní vstupenka obsahuje daleko více informací, než tušíte a než může být na první pohled vůbec patrné. Pokud si myslíte, že jste světu ukázali pouze, kam za několik hodin letíte, s jakými aerolinkami a jakou cestovní třídou, pak se mýlíte. Hluboce mýlíte. Vaše palubní vstupenka totiž může poskytnout lidem informace daleko osobnějšího rázu, stejně tak jako možnost změnit či dokonce zcela zrušit vaši rezervaci.

„Jak jednoduché je získat přístup k něčím informacím? 30. srpna jsem to vyzkoušel, když jeden z pasažérů Virgin Australia letící na sdíleném letu s Delta Airlines zveřejnil na sociální síti svou palubní vstupenku. Delta zveřejňuje obrovské množství informací, tak jsem se rozhodl přesvědčit, jak je jejich systém bezpečný. Na přihlášení se do správy rezervace stačilo jméno pasažéra a číslo palubní vstupenky či kód rezervace. Vše, co jsem potřeboval, bylo na letence, takže přihlášení proběhlo rychle,” popisuje Hui.

Hui tak během vteřiny získal přístup ke všem detailům pasažéra. Viděl, nejen na jakém místě bude sedět a kolik má u aerolinek nalétáno, ale také celý jeho letový itinerář včetně budoucích letů. Stejně tak viděl, kolik za letenku zaplatil a poslední čtyři čísla platební karty, kterou použil. Znepokojující je, že to stále není to nejhorší. Kdyby někdo chtěl, mohl by mu změnit sedadla a změnit či dokonce zrušit celou rezervaci.

Riziko ukrývá i čárový kód

A to stále ještě není vše. Na palubní vstupence se totiž ukrývá čárový kód. I zkušený cestovatel si může myslet, že když smazal či rozostřil detaily, jako je číslo palubní vstupenky, tak to stačí. Ale je nutné stejně zacházet i s čárovým kódem na letence. Ten totiž ukrývá stejné informace, které jsou na palubní vstupence viditelné. Říkali byste si možná, že tyto čárové kódy zvládnou přečíst jen letištní přístroje — ale tak to není. Čteček jsou tucty a může ji mít kdokoliv.

Nejenže o vás někdo může zjistit víc, než by vám bylo příjemné, ale také vás může potkat nepříjemná finanční ztráta, pokud se bude jednat o nepřejícího člověka. Nevinné snímky na sociálních sítích jsou nebezpečnější, než by se mohlo zdát. Nikdo neříká, že je nemáte dělat. Pouze myslete na to, že je zakrytí naprosté většiny informací jen a jen ve vašem zájmu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám