Hlavní obsah

Zelené Gozo a panenské Comino

Právo, Jana Vaňátková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malta byla vždy lépe chráněna proti nájezdům nepřátel než menší a méně významný ostrov Gozo. Jeho obyvatelé se proto museli naučit spoléhat sami na sebe. Na svoji domovinu jsou velmi hrdí a s úsměvem třeba tvrdí, že slunce tady svítí mnohem víc než na Maltě.

Foto: Jana Vaňátková, Právo

Azurové okno na Gozu, druhém největším ostrově souostroví Malta.

Článek

Pravdou je, že půda na Gozu je znatelně úrodnější a zdejší ovoce a zelenina jsou skutečně chutnější než plodiny vypěstované na Maltě. Na zelené Gozo se jezdí rekreovat i samotní Malťané, naopak obyvatelé Goza míří na Maltu za prací.

Ti, kteří nedojíždějí, se tu živí obděláváním kamenitých terasovitých políček nebo rybolovem. Prohlídku ostrova můžete začít v hlavním městě Goza Victorii. Z Citadely, která původně sloužila jako opevnění, kam se obyvatelé schovávali před nepřátelskými nájezdy, se vám naskytne jedinečný pohled nejen na celé Gozo, ale i na sousední Comino a Maltu.

Foto: Jana Vaňátková, Právo

Úchvatná laguna na ostrově Comino

Mezi nejnavštěvovanější místa na Gozu patří Azurové okno ve vesničce Dwejra – 30 metrů vysoký skalní útvar vystupující z moře. Zdejší zvláštní tmavě modrý odstín vody způsobují sluneční paprsky odrážející se od žlutého vápencového dna.

Šnorchl s sebou

V okolí se nachází mnoho podvodních jeskyní přitahujících potápěče. Ostatně právě tímto sportem, pro který tu jsou ideální podmínky, je proslulá celá Malta. Viditelnost ve vodě je až do hloubky 30 metrů a teplota vody neklesá po celý rok pod 14 stupňů Celsia.

V moři lze spatřit spoustu vzácných ryb, dokonce i pilobřicha ostnitého, za kterým sem jezdí potápěči z celého světa. Atraktivitu místa ještě zvyšují četné vraky lodí a letadel z 2. světové války ležící na dně moře.

Výletníci se šnorchlem míří i do Modré laguny u ostrova Comino, která je známá vodou s výjimečnou samočisticí schopností. K nejmenšímu z obydlených maltských ostrovů se dá dojet z Goza lodním transferem. Má rozlohu necelé tři kilometry čtvereční a název prý dostal podle divoce rostoucího kmínu kemmuna, jímž byl ostrůvek porostlý.

Od králíka k barakudě

Foto: Jana Vaňátková, Právo

Maltské ostrovy jsou proslulé mimo jiné skvělou kuchyní.

Malta je proslulá i svojí gastronomií, ve které zanechaly své stopy různé národnosti, jež se zde vystřídaly.

Národním jídlem je králík, připravovaný většinou se špagetami, rajčaty a kapary.

Specialitou je maltský talíř, kde nesmí chybět bílé fazole, sušená rajčata, olivy, světlá klobása a místní sýr gbejna.

Určitě ochutnejte čerstvé ryby – náš tip je restaurace Aqua Pazza Restaurant v Marsaxlokku, kde umí připravit výborné chobotničky, mečouny i dravou barakudu.

Jako suvenýr můžete domů přivézt vynikající víno Caravaggio nebo to s označením 1919 – v onom roce totiž vzniklo nejlepší vinařství na Maltě – Marsovin.

Na Cominu nebydlí žádní stálí obyvatelé, ale je tam hotel, a pobřeží každý den obsadí stovky jednodenních výletníků. Na ostrově je přírodní rezervace s přísným zákazem lovu i sběru květin a minerálů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám