Hlavní obsah

Zámek v Kroměříži zahajuje sezónu, láká na výhodné vstupné

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Arcibiskupský zámek a zahrady v Kroměříži zahajují turistickou sezónu 1. dubna. Návštěvníky potěší dvě nové cenově zvýhodněné vstupenky, které sloučením několika prohlídkových tras za jednu cenu přinesou úsporu v řádu desítek korun.

Foto: Jiří Šír a Kamila Šírová-Motyčková , Právo

Zámek Kroměříž letos láká návštěvníky na slevy.

Článek

„Novinkou bude Trasa za uměním, při níž turisté navštíví Obrazárnu s druhou nejvýznamnější sbírku obrazů v České republice s díly Tiziana, Cranacha, van Dycka a dalších, Mincovnu a galerii Orlovna. Druhou novinkou je trasa UNESCO, na níž návštěvník bude mít možnost užít si Kroměříž v celé kráse. Zámek uvidí nejen zevnitř při prohlídce historických sálů, ale také z ptačí perspektivy z hradní věže a navštíví Květnou zahradu – unikát zahradního umění,“ uvedl kastelán zámku a zahrad Martin Krčma.

„V případě Trasy za uměním zaplatí návštěvník 100 korun místo 130, které dříve dal za jednotlivě kupované vstupenky. U trasy UNESCO zaplatí 160 místo 200 korun. „Výhodné budou na obou trasách rodinné vstupenky. Čtyřčlenná rodina zaplatí o 120 korun méně než v minulé sezóně,“ dodal kastelán.

Levnější bude od letošního roku i vstupenka na zámeckou věž, místo dosavadních 60 korun bude stát 50. Naopak některé jednotlivé vstupenky mírně podraží. „Jde o úpravy v řádu deseti korun. Nutní nás k tomu ekonomická situace. Výdělek, který máme ze vstupného, je nezbytným zdrojem pro opravy a rozvoj památky,“ vysvětluje kastelán.

Arcibiskupský zámek a zahrady Kroměříž patří do pětice nejnavštěvovanějších cílů v regionu. Jedná se o jedinou památku UNESCO v regionu, do seznamu světového kulturního dědictví byla zapsána v roce 1998.

Rekonstrukce zámeckých zahrad

Květnovou i Podzámeckou zahradu čeká rekonstrukce. Obě byly poškozeny při záplavách v 90. letech. Světový památkový fond je dokonce v roce 2008 zařadil na seznam 100 nejohroženějších světových památek.

Zámek získal v únoru dotaci z evropských fondů na projekt obnovy, při kterém by měli v Kroměříži vzniknout Národní centrum zahradní kultury, do kterého se budou jezdit školit odborníci na historické parky z celé Evropy. Připravovaný projekt by letos neměl omezit turistický provoz.

Květnová zahrada byla založena v letech 1665 až 1675. Je dokonce jedinou původně dochovanou zahradou z této doby v České republice. Dokládá tak cenné a dobře zachovalé doklady o zahradním umění.

Zámek je v dubnu otevřen o víkendech od 9 do 16 hodin, v dalších měsících pak denně kromě pondělí. Podrobné informace najdete také na stránkách www.azz.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám