Hlavní obsah

Zahoďte lahve, pijte z fontán, nabádají v Benátkách turisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Benátské úřady se snaží bojovat proti vzrůstajícímu znečištění a odpadu. Turisty proto vyzývají, aby přestali používat jednorázové plastové lahve a namísto nich pili z veřejných pitných fontánek. Cestovní ruch je totiž v severoitalském městě zodpovědný za zhruba 40 procent vyprodukovaného odpadu, uvádí agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Turisté mají v Benátkách využít pítka.

Článek

Návštěvnická čísla v Benátkách atakují předpandemickou úroveň, radnice proto hledá způsoby, jak snížit dopady masového turismu. Nová kampaň si klade za cíl omezení jednorázových plastových lahví. Součástí této iniciativy tak bude mapa, která ukáže polohu pítek ve městě; dohromady jich je 126, dalších 60 se nachází na přilehlých ostrovech.

Turistům je už nicméně k dispozici podobná mapa, která je součástí soukromého projektu Venice Tap Water. I ta ukazuje podrobné lokace pítek. Stojí za ní místní businessman Marco Capovilla, který ji v roce 2019 spustil s obdobným záměrem, tedy aby přispěl ke snížení plastového odpadu.

Benátky se všemožně snaží bojovat proti negativním dopadům masového cestovního ruchu. Nejvýraznějším bodem této strategie je zavedení vstupného pro jednodenní návštěvníky, které se bude platit od začátku příštího roku.

Benátky zažívají nápor turistů jako před pandemií

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám