Hlavní obsah

Westminsterské opatství poprvé odhalí veřejnosti tisíciletou historii

Novinky, mšv

Oltářní malby, sochy nebo třeba posmrtná busta krále Jindřicha VII. Tudora. Poprvé budou moci návštěvníci Westminsterského opatství v Londýně spatřit unikátní, až tisíc let staré artefakty. Vystaveny jsou v gotické části chrámu, která nikdy dříve veřejnosti přístupná nebyla, píše agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve Westminsterském opatství se otevřou tajné prostory Video: Reuters

 
Článek

Výstava v Královnině jubilejní diamantové galerii je rozdělena do čtyř tematických sekcí – Výstavba Westminsterského opatství, Bohoslužba a každodenní život, Westminsterské opatství a monarchie a Opatství a paměť národa. „Je to úžasný prostor a vůbec poprvé v historii opatství sem může vstoupit veřejnost. Některé z předmětů mohli návštěvníci vidět dole v hrobce, ale celkem dost z nich nebylo nikdy vystaveno,“ uvedla hlavní restaurátorka z opatství Vanessa Simeoniová.

Návštěvníci si budou moci v historických prostorách prohlédnout například dřevomalby, které byly dříve umístěny nad oltáři. Nejstarší má pocházet z období kolem roku 1200. Zajímavostí je také posmrtná busta krále Jindřicha VII. Tudora, prvního panovníka rodu Tudorovců.

„Nejvzácnějším artefaktem je pro nás samozřejmě samotné opatství, takže jsme velmi tvrdě pracovali, abychom nijak nepoškodili prostory triforia. Snažili jsme se, abychom neblokovali okna a sluneční paprsky jimi mohly volně procházet, stejně tak jsme velmi opatrně rozmístili objekty, abychom nebránili plným pohledům na galerii,“ dodala Simeoniová.

Královnina jubilejní diamantová galerie se nachází v triforiu, katedrálním ochozu ze 13. století, nějakých 16 metrů nad hlavním podlažím. Nabízí pohledy do útrob kostela, kde se konají různé ceremonie včetně korunovací či svateb. Veřejnosti se zpřístupní 11. června. Otevřena bude minimálně do konce letní sezóny.

Reklama

Výběr článků

Načítám