Hlavní obsah

Východočeské muzeum vystaví stavebnice Lego

Přístavní město, svět pirátů nebo filmové Hvězdné války postavené ze stavebnice Lego vystaví od pátku Východočeské muzeum v Pardubicích. Svět kostiček představí stavebnicové série i sety, které se už nevyrábějí. Výstava čítá půl miliónu kostek. Informoval o tom ředitel muzea Tomáš Libánek.

Foto: Východočeské muzeum v Pardubicích

Pirátská tématika nesmí chybět.

Článek

K vidění budou například starší řady Baby Primo, které už v obchodech nejsou k mání. V zámeckém sále budou sestavené konstrukční sety pro zdatnější stavitele Lego Technic. Dětem i dospělým expozice také ukáže středověké námořní piráty nebo dívčí hrdinky z Lego Friends.

„Nechybí ani viněty, tedy vlastní tvorba majitele výstavy Petra Šimra a dalších fanoušků lega v podobě malých staveb zachycujících nějaký příběh," uvedl Libánek.

Foto: Východočeské muzeum v Pardubicích

Milovníci drobných detailů se vyřádí.

Součástí výstavy bude dětský koutek s originálním Lego hracím stolkem a dostatkem kostiček. Vystavené exponáty doplňuje i promítání krátkých animovaných filmů z lega. Děti od sedmi let si mohou vyzkoušet animační dílny. Konají se třikrát, jednou v dubnu a dvakrát v květnu.

„Vyzkouší si při nich základy stop motion animace, tedy vytváření filmu z jednotlivých snímků, kdy je scéna ručně upravována," řekl lektor muzea Oliver Vršanský.

Návštěvníci také mohou soutěžit o nejkrásnější model pardubického zámku.

Foto: Východočeské muzeum v Pardubicích

Chybět nebudou ani Hvězdné války.

Nejbližší Legolandy v Německu

Dánská rodinná firma Lego vznikla v roce 1932, z dřevěných hraček přešla na stavebnicové kostky až po druhé světové válce. Lego stavebnice se vyrábějí v několika zemích, továrnu má dánská firma také v Kladně. Soukromé muzeum stavebnic Lega najdou zájemci v Praze a jedno menší také v Táboře.

Zábavní parky Legoland se nacházejí pouze v zahraničí, nejbližší jsou v Německu, venkovní je v Günzburgu, v Berlíně sídlí v budově. Hodně známý Legoland se nachází v dánském Billundu, kousek od samotné továrny na Lego. V nedávné době se otevřel například i Legoland v Dubaji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám