Hlavní obsah

V zemi proslulé rumem a doutníky rekordně vzkvétá domácí turistika

Kubánská komunistická vláda až do roku 2008 zakazovala místním ubytovávat se v turistických hotelech. Od té doby však na domácí dovolenou vyráží stále více Kubánců. Letos jich zřejmě na místní pláže dorazí opět rekordní počet, protože se všichni obávají, že by Spojené státy mohly ukončit zákaz turistických cest na Kubu, což na ostrov přivede mnoho turistů z USA a zvýší ceny, jak napsala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kubánci si čím dál více užívají své prosluněné plážeVideo: Reuters

 
Článek

Loni se v kubánských hotelech ubytovalo 1,2 miliónu Kubánců. Ve srovnání s předchozím rokem to byl nárůst o 23 procent. A podle odhadů vládního úřadu pro cestovní ruch se jejich počet letos dále zvýší.

Jasným signálem toho, že se časy mění, jsou i nedávné zprávy státní televize, které přinesly Kubáncům informace, jak se mají správně chovat na dovolené ve stejných letoviscích jako cizinci. „Nehlučte, nekuřte, neodhazujte odpadky," uvedl hlasatel. „Doufejme, že až se návštěvníci vrátí domů, budou moci říct, že viděli více než krásné pláže a klasická auta. Doufejme, že budou moci říct, jak dobře jsou Kubánci vychovaní."

Časy se mění a turistů přibývá

Varadero, zhruba 160 kilometrů východně od Havany, patří mezi nejznámější kubánská letoviska. Může se pochlubit jemným bílým pískem a tyrkysově modrým mořem. Kubánci jsou nyní druhou nejpočetnější skupinou turistů na Varaderu, za Kanaďany. Na celostátní úrovni však již Kanaďany předběhli. A jak dodává náměstek ředitele prodeje hotelového řetězce Meliá Hotels International Narciso Sotolongo, Kubánci již nechtějí jen standard, ale hledají i to nejlepší.

Španělský hotelový řetězec je nejvýznamnějším zahraničním partnerem Kuby v oblasti cestovního ruchu. Na ostrově řídí 27 nemovitostí. Letos v hotelech skupiny přenocovalo již téměř 80 000 Kubánců, což ve srovnání s loňským rokem představuje růst o 35 procent. Od otevření hotelů Meliá pro místní v roce 2009 se počet Kubánců v hotelech zvyšuje v průměru o 32 procent ročně.

Foto: Profimedia.cz

Kubánské letovisko Varadero

Na Kubu loni dorazily rekordní tři milióny zahraničních turistů. Za prvních sedm měsíců letošního roku se počet turistů v zemi zvýšil meziročně o 17 procent. Do země také přijíždí stále více Američanů. Odborníci na cestovní ruch odhadují, že do konce letošního roku navštíví Kubu 150 000 Američanů, loni to bylo 91 000. Mnozí také věří v masivní růst v příštích letech.

V rámci uvolňování vztahů mezi USA a Kubou vláda amerického prezidenta Baracka Obamy zmírnila restrikce pro cesty na Kubu. Turistické cesty jsou sice stále zakázané, někteří Američané však využívají toho, že jedou na Kubu z jiného, povoleného důvodu, a vyrazí i na pláž.

Zrušení zákazu turistických cest na Kubu zřejmě stále blokuje republikánská většina v Kongresu. Lobbistické skupiny však věří, že Obamova vláda učiní další kroky, aby omezení oslabila, a možná donutí republikány, aby hlasovali pro zrušení zákazu. Zatím to nevypadá, že by vláda chtěla stíhat Američany za to, že vyrazí na Kubu na dovolenou, a cestovní kanceláře a další firmy z odvětví se připravují na případné zrušení zákazu.

Mnozí Kubánci o dovolené jen sní

Domácí cestovní ruch sice vzkvétá, víkend na Varaderu je však stále pro většinu Kubánců nedosažitelný. Loni průměrný měsíční plat ve státním sektoru činil 24 dolarů (580 Kč).

Ekonom a profesor cestovního ruchu na Havanské univerzitě José Luis Perelló odhaduje, že vzestup domácího cestovního ruchu je téměř celý spojený s Kubánci žijícími v zahraničí, kteří posílají peníze svým příbuzným na Kubu. Těm se díky tomu zvyšuje životní úroveň a mohou si zřídit vlastní podnikání. Další ekonomové připisují růst spíše hospodářským reformám prezidenta Raúla Castra, které některým zvýšily kupní sílu, zvláště díky tomu, že umožnily drobné soukromé podnikání.

„Procházíte se ulicí Varadera a zjistíte, že je plná Kubánců, zatímco dříve jste tu viděli vždy více cizinců. Věci se pro Kubánce mění k lepšímu," říká Madeline Barová, která je se svojí dcerou na pláži. Barová je vdaná za řidiče zahraniční společnosti, což je relativně dobře placené místo. Může si tak dovolit to, co je pro většinu Kubánců luxusem.

„Se základním platem na Kubě nemůžete ani snít o dovolené s rodinou. Nikdy," říká pokladní Irenia Gómez Oviedová. Dodává, že mohla s rodinou strávit na Varaderu dvě noci díky penězům od jejího otce, soukromého podnikatele. I s touto pomocí musí šetřit rok, aby mohla zaplatit hotel s all inclusive, který stojí 50 dolarů (1210 Kč) za noc.

Hotely, které dříve odpíraly vstup Kubáncům, také nyní nabízejí pro místní speciální nabídky. Zvláště proto, aby zaplnily pokoje v letních měsících, v době slabé zahraniční turistické sezóny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám