Hlavní obsah

V Saúdské Arábii postaví jedno z největších letišť světa. Má jím projít 185 milionů lidí ročně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V hlavním městě Saúdské Arábie Rijádu má vyrůst jedno z největších letišť světa. Ponese jméno po aktuálním panovníkovi Salmánovi bin Abd al-Azízovi a nabídne hned šest paralelních ranvejí. Předpokládá se, že by díky nim mohlo letiště do roku 2050 odbavovat kolem 185 milionů lidí ročně. Saúdská Arábie je přitom už nyní domovem vůbec největšího letiště světa.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nový projekt má být realizován na místě nynějšího Mezinárodního letiště krále Chálida a celkově má pokrývat plochu o velikosti asi 56 kilometrů čtverečních. O jeho podobu se podle CNN postará britské architektonické studio Foster + Partners. Podle šéfa společnosti Luka Foxe bude letiště tvořit jedna velká hlavní budova s množstvím vchodů. Chybět tu nebude řada obchodů, ale i ubytovacích a zábavních zařízení.

Do roku 2030 by letiště mělo odbavovat 120 milionů lidí ročně, což by se v následujících dvou dekádách mělo zvýšit na zmiňovaných 185 milionů.

Budova by měla být také do určité míry udržitelná, tedy fungovat na obnovitelnou energii, v plánu jsou i zelené plochy ukryté ve vnitrobloku letiště.

Saúdská Arábie se v posledních letech prezentuje podobně ambiciózními a obřími projekty, které mají zemi zatraktivnit v očích turistů. V zemi se hovoří také o lyžařském středisku či projektu Neom, jehož součástí má být obří futuristické město.

Saúdové chtějí vybudovat obří venkovní skiareál. Sklízí i výsměch

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám