Hlavní obsah

V Panamě vzniknou přímo na moři futuristické domy na kuří nožce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako ze sci-fi působí projekt, který se dal do pohybu v Panamě. V jeho rámci vzniknou u pobřeží této středoamerické země velké obytné kapsle na kuří nožce, které mají být luxusní, chytré, inovativní i ekologické. Cena výstavby těchto obydlí se má pohybovat od 295 tisíc do 1,5 milionu dolarů (7,2 milionu až 37 milionů korun).

Foto: Profimedia.cz

Futuristické bydlení vyroste u pobřeží Panamy.

Článek

Kapsle shlížející na oceán vznikají u Linton Bay Marina a stojí za nimi panamská společnost Ocean Builders a nizozemský architekt Koen Olthuis. V plánu jsou celkem tři typy obydlí, přičemž jeden je určen na moře, druhý na souš a třetí má v sobě spojit udržitelnost i rozumnou cenu, uvádí server CNN.

Futuristická obydlí mají nabídnout asi 73 metrů čtverečních prostoru, jejich součástí budou ložnice, obývací pokoj, kuchyň i koupelna. Místnosti mají být v některých případech roztroušeny na třech patrech. Kapsle jsou koncipovány pro dvě osoby a nabídnou bezkonkurenční výhledy na oceán.

Foto: Profimedia.cz

Dopravu ke kapslím zajistí lodě, menší nákupy drony.

„Obvykle, když žijete na vodě, je to na lodi, což je ale pro spoustu lidí nepřijatelné,“ míní šéf společnosti Ocean Builders Grant Romundt. „Navrhli jsme proto domov, který je na vodě, ale dává vám pocit života na pevnině,“ míní. Dodává, že lidé budou moci ráno vstát, sejít schody a skočit rovnou do oceánu.

„Je to velmi klidné a krásné. Většina lidí stráví celý rok sněním o dvoutýdenní dovolené, během níž navštíví tropický ostrov, budou relaxovat a regenerovat. Proč si tohle nedopřát celoročně, pokud máte možnost pracovat na dálku?“ uvádí Romundt.

Foto: Profimedia.cz

Obydlí lákají na velmi minimalistický design.

Aby obyvatelé nemuseli neustále pendlovat mezi svým domovem a pevninou, budou k dispozici doručovací drony. Ty budou sloužit například k dovážce potravin, ale i dalších menších věcí každodenní potřeby. Pro větší zásilky se bude užívat větších plavidel, která budou muset například i svážet vyprodukovaný odpad.

Co se týče přepravy samotných obyvatel, i ti budou využívat vodní taxi, skútry anebo vlastní lodě. „Snažíme se navrhnout domov, který bude dobrý pro prostředí a nepoškodí ho,“ uvedl Romundt s tím, že velký důraz se klade na udržitelnost.

Prvních sto kapslových obydlí by mělo být hotových již brzy, obyvatelé by se totiž mohli nastěhovat už koncem roku 2023.

V srdci přírody, přesto s veškerým pohodlím. Nové „neviditelné“ kabiny slibují zážitek

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám